Reportatge

Guia del pedigrí polític

És material de base per als historiadors, però fins ara ningú no s’havia posat a fer una tasca tan feixuga com llistar 600 càr­recs polítics en sis segles.

Guia del pedigrí políticANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Núria Preixens, estudiant d’Humanitats a la Universitat de Lleida, va assumir la feinada de capbussar-se a la documentació –els diplomataris que edita l’Arxiu Nacional li han estat molt útils– i rebuscar, en les signatures i allà on apareixen esmentats enmig del text, fins a elaborar una llista del qui és qui en època medieval. Ho va fer gràcies a la primera beca Pere Canturri, atorgada pel Centre d’Estudis Històrics i Polítics, CEHiP, depenent de l’IEA. El treball –que en poques setmanes serà consultable en línia– constituirà una base de dades necessària com a suport per a futures recerques.

A la guia hi apareixen els noms de qui ocupava llocs de poder, entre d’altres, batlles, cònsols, escrivans, jutges, membres del Consell de la Terra, veguers... A partir d’ell es podrà, per exemple, fer un seguiment de les famílies que s’han repartit el poder polític al llarg del temps, amb arrels ja a l’edat mitjana. És un treball que en altres països està fet “des de la dècada dels vint del segle passat”, va recalcar Jordi Guillamet, director de l’IEA. Un dels abundants buits que el CEHiP intentarà omplir.

En clau més actual, Roger Padreny va presentar –per videoconferència des de Harvard, on estudia– els resultats del treball becat en aquest cas amb la primera borsa que porta el nom de Manel Mas. Descobrint qui transforma Andorra examina els processos de col·laboració publicoprivada, centrats particularment en l’àmbit del desenvolupament comercial i turístic.

El CEHiP ja ha convocat la segona edició de les beques.

tracking