Música

Canillo torna a omplir de música les esglésies, amb fort accent andorrà

El cicle recuperarà el veterà Trio de Barcelona per celebrar els 50 anys sobre els escenaris de Lluís i Gerard Claret

Canillo torna a omplir de música les esglésies, amb fort accent andorrà

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Canillo consolida el cicle de música i patrimoni amb una tercera edició que s’allargarà durant els mesos de novembre i desembre i que en aquesta ocasió ve marcat per un fort accent andorrà, amb el Trio de Barcelona, formació veterana on militen els germans Claret i el pianista Albert Attenelle, com a plat fort. Però també amb molta presència de joves valors de la música clàssica al país, entre els quals Jordi Albelda Santamargarita (que ja hi va ser l’any passat) o la també violoncel·lista Carolina Bartumeu, integrada ara a l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA).

És un cicle de petit format que ha gaudit de molta acceptació entre el públic en les anteriors edicions, amb propostes molt diguem-ne de família a la parròquia, com el concert de l’exministre Jordi Alcobé al piano. És també l’excusa, explica la consellera de Cultura, Núria Fernández Alaix, per anar obrint les petites esglésies que no són habitualment visitables ni estan obertes i en ús més enllà dels dies de festa major. “I ajuda a mantenir el patrimoni, perquè així, amb l’excusa del concert, neteges abans i després.” Es dona vida als edificis.

El cicle començarà el 27 d’octubre, a Sant Jaume de Ransol, amb el Quartet Picasso, format per alumnes del Conservatori Superior del Liceu i que interpretaran obres de Haydn, Brahms i Xostakóvitx. El 3 de novembre el concert es traslladarà a Sant Bartomeu de Soldeu, on tocarà el Trio Casablancas, formació que compta amb un altre jove talent del país, Carolina Bartumeu, també violoncel·lista. El 10 de novembre, a Sant Miquel de Prats, continuarà l’accent andorrà al cicle, amb el Duo Voce, integrat per Mireia Planas i Alexandre Arajol, dos dels músics de les noves fornades que es van integrar a l’ONCA. Amb un programa amb Kódaly, Bach i Corelli.

El 17 de novembre, a Sant Serni, Albelda Santamargarita oferirà un solo de violoncel amb molta presència de Bach.

I serà el Trio de Barcelona l’encarregat de tancar el cartell, el 24 de novembre, també a Sant Serni. Interpretaran el mateix repertori –Beethoven i Mendelssohn– que està programat per al 22 de novembre al cicle Petit Palau, al Palau de la Música Catalana. Aquesta cita a l’església canillenca forma part dels concerts que els Claret estan protagonitzant durant aquest any per celebrar el mig segle que porten damunt dels escenaris. Una celebració que també va incloure el concert del dia de la Constitució a l’Auditori Nacional, amb els bessons a l’escenari sota la direcció de Salvador Brotons i amb l’oportunitat d’estrenar l’obra encarregada per l’ONCA (que també està d’aniversari: 25 anys) a Brotons: Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, Op. 144. L’andorrà. El cicle està organitzat pel departament de Cultura canillenc. Pel que fa al seu departament, Fernández Alaix es va referir també al projecte de condicionar com a espai cultural l’antiga Casa Casalé de Ransol. Un indret on presumiblement s’exhibirien obres de Francesc Galobardes, projecte que, va matisar, “encara està molt, molt verd”. El més important de moment, va indicar, “és sanejar l’edifici, que no ens caigui, i després ja decidirem” l’ús que se li dona. Tot i que amb tota probabilitat estarà dedicat a usos culturals.

tracking