Reportatge

Les lliçons del mestre

Més de trenta anys de feina donen per a molt. En el cas de Fèlix Peig Ballart, el primer fotoperiodista del Principat, per construir un fons d’imatges amb uns 66.000 negatius. L’Arxiu Nacional, que els custodia, ha començat a mostrar-los en línia.

Les lliçons del mestreARXIU NACIONAL D'ANDORRA / FONS FÈLIX PEIG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En total, i en aquesta primera entrega, l’Arxiu permet visualitzar exactament 2.972 de les imatges que li van ser cedides. Uns 66.000 negatius, als quals s’han d’afegir les obres cinematogràfiques. Un volum que situa Peig com un dels més prolífics (si no el que més) fotògrafs que van treballar al Principat en aquells temps diguem-ne gloriosos, quan el fotoperiodisme, i el periodisme mateix, començava a fer-se un forat en el dia a dia del país. L’Arxiu, que preveu anar afegint més imatges fins a finals d’any, ha seguit per a la selecció criteris relacionats tant amb la qualitat tècnica de les imatges com amb pel seu valor històric i informatiu. Així, de moment es poden resseguir fets transcendentals, com la visita del Copríncep Valéry Giscard d’Estaing el 1978. També es pot reconèixer el rostre de figures cabdals, com el síndic Francesc Cairat, fotografiat el 1956. O recordar moments de la vida social i esportiva: el Pessebre Vivent d’Engordany, les primeres edicions de la Nit Literària, els esdeveniments organitzats a les ràdios històriques o la primera volta ciclista internacional als Pirineus, el 1956. I fets diversos, d’accidents a l’incendi del santuari de Meritxell, en aquest cas, de les poques imatges que es conserven.

Peig, nascut a Sabadell l’any 1917, va residir a Andorra des del 1952, on va morir, el 2007. En el moment que va recalar al país, no hi havia cap periodista gràfic. Així que va aprendre l’ofici. I va esdevenir-ne el mestre.

Les lliçons del mestre

Les lliçons del mestre

Les lliçons del mestre

tracking