reportatge
La riquesa de la biodiversitat, al Museu del Tabac
A Andorra estan catalogades 1.584 espècies de flora, 745 tipus de fong, 382 líquens o 134 mol·luscs. Són dades que afloren a la mostra ‘#Som Biodiversitat’, oberta al Museu del Tabac, que l’organitza en col·laboració amb el ministeri de Medi Ambient.
S’estima que al planeta hi ha uns onze milions d’espècies, de les quals una bona part encara es desconeix, així que a les xifres a dalt exposades s’hi afegirà algun dia tot allò que encara queda per descobrir, i bona part se situa en l’àmbit dels microorganismes. Encara que el ritme sembla ser alt: cada dia es detecten dues noves espècies només a Europa, una de les parts del planeta més ben conegudes. Així que ni cal imaginar-se la de sorpreses que depara la selva amazònica, tan inexplorada. Això ho va posar de manifest la comissària de la mostra, Natàlia Rovira, en la presentació d’una mostra que van inaugurar la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. L’exposició és visitable des d’avui mateix i fins al pròxim 20 de gener. Avui mateix, a les quatre de la tarda, està previst una visita guiada per la comissària: per participar-hi cal fer reserva prèvia al telèfon 741 545.
L’exposició s’emmarca en la celebració dels 25 anys del Conveni sobre la diversitat biològica. Un conveni que marca trets que Andorra no sols compleix, sinó que sobrepassa amb escreix, va ressaltar la comissària, assessora del ministeri de Medi Ambient. Així, va recordar, si el compromís assolit internacionalment és que un 17 per cent del territori siguin espais protegits, el Principat, gràcies als parcs naturals, els vedats de caça i el paisatge cultural de la Vall del Madriu-Perafita-Claror en té més del doble: un 35 per cent del territori. Espais que, per cert, registren més de 50.000 visitants cada any. Cosa que també els converteix en un important motor econòmic, va dir Rovira.
La mostra desplega altres dades que expliquen la composició del territori andorrà, com per exemple que el 64 per cent són zones humides i el 28, ermes, de roca o tartera, mentre que el restant, el percentatge d’espai entropitzat, és a dir, modificat per la mà de l’home, és en realitat molt petit.
El recorregut, muntat amb l’objectiu de ser molt didàctic (les escoles seran el públic objectiu preferent de la proposta), també alerta sobre els perills que amenacen la biodiversitat, de la pèrdua i fragmentació d’hàbitats a la sobreexplotació, la contaminació, el canvi climàtic, per descomptat, i les bioinvasions: algunes plantes no autòctones, però que amenacen la flora pròpia de les valls estan causant danys en zones com la vall de Sorteny, va alertar Rovira.
De la biodiversitat l’home en forma part, i per això aquest títol que incorpora el Som, va destacar la ministra Calvó. I a través dels rostres humans –un panell ple de fotografies, amb petits miralls on col·locar la pròpia imatge, perquè la mostra també vol tenir un component lúdic– el recorregut fa èmfasi en la diversitat genètica a la Terra.