Reportatge
Tots els rostres del geni
Porta el realitzador andorrà David Pujol des del 2009 movent-se entre dos genis, un del passat, Salvador Dalí; un altre del present, Ferran Adrià. Ara està a punt d’acabar la trilogia que aborda la figura del geni de la pintura i que està circulant per arreu del món.
Sales de cinema d’Itàlia, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà, Rússia Bielorrúsia i Ucraïna han exhibit el documental Salvador Dalí, a la recerca de la immortalitat, part de la trilogia que completen La vida secreta de Port Lligat i el documental que, centrat en els anys joves del pintor, del 1904 al 1929, està previst que s’estreni l’any vinent. Encara sense data confirmada perquè l’equip de Pujol, a la productora DocDoc Films, tot just ha acabat el rodatge i està en fase de postproducció.
“Vam començar la casa per la teulada”, diu el realitzador andorrà, perquè la trilogia s’ha presentat cronològicament desordenada. Però quan finalment els tres treballs hagin vist la llum –els dos primers s’han fusionat en un de sol a instàncies de la distribuïdora internacional, per obtenir un metratge més adaptat a les sales comercials–, aleshores l’espectador podrà gaudir d’una imatge personal molt completa sobre Dalí, imatge de l’home, més enllà de la figura pública, del personatge mediàtic. “Recordeu la pel·lícula de Woody Allen Todo lo que siempre quiso saber sobre el sexo? Doncs penso que això és el que aconseguirem respondre sobre Salvador Dalí”, explica Pujol. Es tracta “d’acostar l’home a la gent, facilitar que entenguem parts de la seva vida privada, dels seus anhels, desitjos i frustracions”, i tot plegat contribuirà a entendre també millor la dimensió de l’artista.
Al llarg dels tres documentals, “quedarem sorpresos de comprovar que era un home d’una gran sensibilitat, perquè era un home molt present als mitjans de comunicació, però darrere hi ha un gran pensador, un home intel·ligent i sensible” que sovint queda a l’ombra.
El treball, amb guió de Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, posa també a l’abast molt de material d’arxiu, algun d’inèdit, que forma part dels fons de la Fundació Dalí. És fruit d’un treball de recerca i documentació realitzat pel Centre d’Estudis Dalinians, i s’ha rodat en tres escenaris clau de la vida de l’artista: Portlligat, Figueres i Púbol.
Pujol, dèiem, s’ha mogut els últims anys al voltant d’aquestes dues figures, Dalí i Adrià, que tot i que allunyades en el temps comparteixen territori. Sobre el cuiner es completarà en breu una sèrie de 15 capítols estrenada a Amazon. “Mirant en línia recta, tots dos van viure en una àrea de quinze quilòmetres. I tots dos comparteixen que van modificar els codis en el seu àmbit, van modificar les regles del joc”, considera el realitzador.
A l’andorrà, reconeix, li agradaria poder realitzar algun projecte a casa. És el moment de l’audiovisual, recorda; és un sector en auge i el que s’hauria d’impulsar. “Ens ofereix l’oportunitat de comunicar-nos molt ràpidament, i per als territoris és una inigualable forma de promocionar-se.” Però al país, reconeix, costa de trobar una iniciativa.