arts plàstiques
'Estripagecs' rep un premi a Austràlia
El conjunt escultòric de Pere Moles és guardonat al certamen Sculpture by the SeaSLa peça s’exposarà en una platja propera a Perth
Pere Moles, que ja va coronar d’estripagecs, els tradicionals elements arquitectònics, el parc natural de Sorteny, els porta ara tan lluny com al revers del món, als antípodes: acaba de rebre un dels premis del certamen Sculpture by the Sea, celebrat a la localitat australiana de Cottlesloe, a Perth. Estripagecs es va presentar en format de projecte, però un cop seleccionada, Moles es posarà mans a l’obra per executar-la a temps per a l’exposició, que serà de l’1 al 18 de març de l’any vinent.
Moles, òbviament molt satisfet amb el reconeixement, va explicar al Diari que va prendre la iniciativa de presentar el projecte a instàncies d’un galerista parisenc –de la sala Moanin–, que va visitar Andorra, amb la intenció probable d’instal·lar una sucursal, i es va interessar per l’obra de Moles, de la qual es va endur algunes peces per comercialitzar-les a la capital francesa. Després de conèixer Estripagecs als 4 vents, l’obra col·locada a Sorteny, va insistir Moles perquè ampliés el projecte, amb una sèrie de digigrafies i serigrafies, Geoptical Estripagecs, i l’escultura presentada al certamen australià. “Vam decidir redimensionar els elements amb què ja treballava, elaborar el discurs i un diàleg amb l’espectador”. Estructuralment, l’obra segueix la línia dels tòtems creats també per ell i que es troben als sis cims més alts de la parròquia d’Ordino i així es va projectar el conjunt que es veurà a Perth. El concepte, i les dimensions, molt més grans (ara fan tres metres d’alçada) aporten no obstant això una diferència amb aquestes peces.
Resta per decidir la localització exacta que finalment tindrà la peça. En principi, l’efecte buscat és que els cinc elements que integren l’escultura se situïn dins o davant del mar, i que en rebre la llum del sol, l’ombra reflectida a terra permeti llegir les llegendes que portarà cada tòtem, encu-nyat: hope, love, freedom, peace i tolerance.
Un mirall i les dificultats
Moles va explicar que durant aquests anys havia seguit l’esdeveniment –que inclou dues mostres anuals, la de Perth i una altra, celebrada a Sidney– perquè és un dels models de la Biennal de Land Art que va impulsar a Andorra i de la qual s’han celebrat ja dues edicions. L’objectiu de Moles seria poder organitzar-ne la tercera, de cara a l’any vinent. No obstant això, va confessar, s’està trobant amb més dificultats pressupostàries de les que va haver de superar en les ocasions anteriors: en aquests moments està un setanta per cent per sota del finançament que ja tenia assegurat en les edicions passades. “Estic segur que ho podrem reconduir”, va confiar. Però “és cert que estem decebuts perquè estem competint amb esdeveniments com la Copa del Món d’esquí, el bàsquet o el Cirque du Soleil, no hauria d’afectar a un esdeveniment cultural però sí que afecta”. Amb tot, va assegurar, encara queda temps per aconseguir que la tercera edició sigui una realitat.