Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Arcadi Gili és un personatge ben apamat pels coneixedors de la microhistòria del cinema andorrà –micro perquè de cine de factura nacional les mostres en són ben escasses–. Gili era un sabadellenc, amic de Fèlix Peig, el pioner del reporterisme fotogràfic al país, que sovint es deixava caure per les valls per a gaudir d’uns dies de descans. I venia armat amb la seva càmera, amb la qual va filmar algunes pel·lícules d’aquelles estades. Otoño en Andorra, del 1954, i Vacaciones en Andorra, del 1955, són dues d’aquelles filmacions. Ara formaran part de la selecció realitzada des de l’Arxiu Nacional d’Andorra per a la sessió de projeccions que s’organitza de cara a dijous per celebrar el Dia mundial del patrimoni audiovisual. Serà a l’auditori del Centre Cultural i de Congressos lauredià, a partir de les 19.30 hores i amb entrada gratuïta. Un acte que organitzen en col·laboració amb el comú de Sant Julià de Lòria.

La primera de les cintes es passarà per primer cop, mentre que la segona ja es va projectar en el marc del Festival de cinema de muntanya Picurt, segons va explicar la responsable dels fons cinematogràfic a l’Arxiu, Cinta Pujal.

La tria inclou dues peces més. La muntanya 1930-1987, que recull imatges d’activitats a la muntanya a partir d’imatges familiars és un muntatge realitzat a partir dels fons fotogràfics de Josep Alsina, Sergi Bulbena, Agustí Fabra, Eduard Fornells, Fèlix Peig, Ramon Samarra, Soldeu Esquí Club i els de les famílies Tiana i Vilanova. Una producció del Govern amb el Diari i FEDA i amb el suport de la Comissió nacional d’Andorra per a la Unesco.

La quarta cinta escollida és Andor­ra 1945-1949, un documental filmat per Joan Castanyer i que va dipositar a l’Arxiu el col·leccionista Miquel Sánchez. Justament el mateix que havia recuperat una de les còpies en setze mil·límetres de la pel·lícula Andorra o els homes d’aram, feta a partir de la novel·la d’Isabelle Sandy.

tracking