Equipaments
Sant Julià inverteix 260.000 euros per habilitar dos espais per a cultura
Convoca un concurs nacional d’idees per al condicionament de dues plantes de l’antic comú
El comú lauredià invertirà 260.000 euros per rehabilitar i condicionar dos espais com a equipaments culturals: dues de les plantes de l’antiga casa comuna i Cal Bonet d’Aixirivall, una antiga casa que el comú va rebre en cessió i que serà objecte d’una primera intervenció per consolidar les estructures mentre s’acaba de definir exactament quin en serà l’ús. Ho va explicar al Diari el conseller de Cultura lauredià, Josep Roig, qui en aquest cas en particular té al cap –“però només a títol personal”, com una idea embrionària– que pogués ser una instal·lació on artistes –plàstics o músics– tinguessin un lloc per desenvolupar els seus treballs “en aquest context en què el lloguer d’espais s’està posant pels núvols”. Amb tot, va matisar, “és una idea meva que ni ha estat valorada ni s’ha posat encara damunt de la taula”.
Abans de pensar en el destí final de l’edifici –“una propietat fantàstica que té entre altres dependències un paller molt gran”–, situat al bell mig d’Aixirivall, pràcticament al costat de l’església, s’ha de començar per consolidar-ne les estructures. Una intervenció que el comú té pressupostada en 70.000 euros.
La previsió econòmica de l’any vinent també incorpora 130.000 euros per habilitar la primera i segona planta de l’antic comú per a usos culturals. A banda de 60.000 més que estarien destinats a mobiliari i altres materials amb què dotar els espais de cara als usos futurs. Roig va detallar que els diners procediran d’un crèdit extraordinari que “no es finançarà amb endeutament sinó contra pòlisses de crèdit”, unes previsions que es poden permetre, va assegurar, “ara que hem aconseguit abaixar el deute de 23 a 18 milions i amb els cèntims de més ingressats gràcies a la Llei de competències”.
Roig va recordar que l’antiga casa comuna “és un lloc emblemàtic i, per tant, voldríem que també acollís quelcom d’emblemàtic, un espai que el poble sentís com a seu”. Es tracta, va afegir, de donar-li vida a un bastiment que des del trasllat de les dependències comunals a l’edifici del Molí, el 2005, té un ús molt reduït al llarg de l’any, limitat a sessions de comú, jornades electorals i ocasionalment alguna activitat cultural, com sessions de contacontes o experiències de microteatre, organitzades en col·laboració amb l’Escena Nacional d’Andorra (ENA). I aquest vessant, el social i sobretot el cultural, seria la línia que voldrien imprimir en els nous usos, que encara no estan acabats de definir, tot i que el conseller confia que “abans que acabi l’any” ja estiguin del tot perfilats.
“Social i polivalent”
Hi ha diferents idees sobre la taula, “però sigui quina sigui la que qualli el que tenim molt clar és que ha de tenir caràcter social i polivalent, que ha de ser un espai on el poble s’hi reconegui”. De moment, el comú convoca un concurs nacional d’idees (es va publicar al BOPA d’ahir) i el projecte arrencarà deixant com a espais diàfans les dues plantes que allotgen entre altres dependències els antics despatxos de la corporació. “El que volem és que siguin uns espais flexibles, on s’hi pugui encabir des de la creació fins a espectacles de petit format”, va detallar el conseller. O, fins i tot, va afegir, “es pot recordar el passat del bastiment, que havia acollit les escoles espanyola i francesa” i, per tant, podria ser una mena “d’espai de reflexió i aprenentatge amb materials d’interès històric i patrimonial”.
Estaria en aquesta línia una exposició permanent dedicada a Sergi Mas? És una idea que “s’hi ha vinculat, però en realitat encara no hem tingut cap mena de conversa” amb l’interessat, la qual cosa tampoc no vol dir que “estigui tancat que no sigui així, perquè de fet amb el mestre estem en contacte permanent a través de l’Escola d’Art”.