La moda dels seixanta, al CAEE
Consulta l'agenda cultural i d'activitats d'Andorra d'avui, amb les exposicions, els actes i els espectacles que es fan al país
LA PROPOSTA DEL DIA:
-'LA MODA DELS SEIXANTA, AL CAEE'
La moda dels anys 60, de l’entusiasme a la realitat explora la moda femenina dels anys seixanta del segle XX, des del New look de Christian Dior, l’ús de nous materials –com el metall– per part de Paco Rabanne, el futurisme de Courrèges i l’exuberància d’Yves Saint Laurent. Tots ells van produir una moda innovadora, anàrquica i antisistema. A part dels seus dissenys, l’exposició inclou grans creadors de la moda com Balenciaga, Givenchy, Nina Ricci o Pierre Cardin.
CAEE
Escaldes-Engordany. Horaris: de dilluns a dissabte de les 9.30 a les 13.30 h i de les 15 a les 19 h. Fins al 2 de febrer.
INFANTIL:
-'CONTACONTES DE NADAL'
Vanessa Silva explicarà als infants el conte La màgia del Pare Noel, una història que ens narra com la Mar coneixia molt bé el Pare Noel. Els seus pares li havien explicat contes en què hi sortia. Però no l’havia vist mai de prop. Els contes expliquen que hi ha poques persones que l’hagin vist. Viatja una sola nit a l’any, la de Nadal, i quan tothom dorm.
Biblioteca Comunal (18 hores)
Encamp.
EXPOSICIONS
-'25 ANYS I UN DIA'
El vestíbul del Consell General acull fins a l’11 de gener l'exposició 25 anys i un dia, que fa un repàs a l’Andorra constitucional a través d’un recull d’acudits publicats a la premsa diària. Els acudits, publicats a les pàgines de la premsa nacional, són obra dels tres il·lustradors més prolífics que ha tingut el país: Raül Valls, Armengol Tolsà (Ermengol) i Jordi Planellas. L’exposició no segueix un ordre cronològic ni temàtic, sinó que intercala moments i fets diversos, en alguns casos temes recurrents, com els que es refereixen a aeroports, heliports o rotondes.
Consell General
Horaris: De 8.30 h a 17.30 h.
Andorra la Vella.
Fins a l’11 de gener.
-'FEMINA FEMINAE'
Femina Feminae. Les muses i la col·leccionista. De Piazzetta a Delaunay és la tercera exposició de l’equipament escaldenc, un conjunt de 28 obres que per primer cop incorpora l’escultura, amb dues peces de Matisse i Clarà. La mostra explora la figura femenina i com ha inspirat els artistes al llarg del temps. Inclou obres com Gran portuguesa, de Robert Delaunay, o Les banyistes, que Max Pechstein va pintar en una etapa crucial de la seva carrera. També hi figura alguna de les molt escasses obres per les quals les dones artistes han rebut reconeixement en la història de l’art, com és el cas de Pastora nua ajaguda, de Berthe Morisot. El recorregut inclou teles on s’aprecien ambients, com el de la Belle Époque parisenca, a través dels traços de Jean Béraud a Modista als Camps Elisis. També treballs més introspectius. La sala desplega noms com els de Conrad Felixmüller, Wilfredo Lam o Julian Opie, que plasmen el vessant més íntimista de la figura femenina. I visions de l’art pop, de Richard Lindner a Tom Wesselmann.
Museu Carmen Thyssen Andorra
Escaldes-Engordany. Horaris: de dimarts a dissabte de les 10 a les 19 hores. Diumenge, de 10 a 14 hores.
Fins al setembre del 2019,
-'60 ANYS DE MORTADELO I FILEMÓN'
Els mítics personatges d’Ibáñez han complert 60 anys. Des d’aquella primera aparició el 1958, a la revista Pulgarcito, s’han publicat infinitat d’àlbums, sèries de televisió, videojocs, pel·lícules i fins i tot un musical sobre els famosos detectius. Mortadel·lo i Filemó han traspassat les fronteres de les vinyetes i ja s’han convertit en icones populars, a bastament conegudes per diferents generacions de lectors. En aquesta exposició s’exhibeixen diferents originals de l’autor així com una sèrie de panells explicatius de la gènesi de la sèrie.
Museu La Massana Còmic
Plaça de les Fontetes.
De dimarts a divendres de 15 h a 18 h. Dissabte de 15 h a 19 h.
Fins al 19 de gener del 2019.
-'JORDI ROLLÁN'
El pintor Jordi Rollán mostra novament els llenços característics del seu llenguatge pictòric cubista i la seva particular visió de l’univers. Reverencia la figura humana, en especial la femenina, així com la natura i el Mediterrani, temes que són evocats a les 34 teles que s’hi exhibeixen, creades específicament per a l’entorn on s’exhibeixen.
Vallmedic Visión Andorra
Av. Nacions Unides, 17.
AD700 Escaldes-Engordany.
-'VIDES DE MUNTANYA'
Vides de muntanya és un recorregut en fotografies de Natàlia Montané i textos d’Isabel de la Parte que desplega el dia a dia a les explotacions ramaderes d’alta muntanya que perviuen al país.
Sala d’exposicions del comú d’Encamp
Encamp.
Horaris: de dilluns a dijous de 8 a 17 hores, i els divendres de 8 a 15 hores.
Fins a l’11 de gener.
-'EL TESTAMENT DE POMPEU FABRA'
La nova escenografia instal·lada al vestíbul i l’entrada de l’edifici administratiu del Govern exposa íntegrament el testament que el lingüista i gramàtic Pompeu Fabra va rubricar amb el notari episcopal Rossend Jordana, a Sant Julià de Lòria, el 27 de novembre del 1947, uns mesos abans de la seva mort, el 25 de desembre del 1948, per tal que el document que recollia les seves últimes voluntats pogués estar redactat en llengua catalana. S’exhibeix en públic per primer cop. Es tracta d’una còpia escanejada del document original, de molt alta densitat, que reprodueix fins i tot els accidents del paper, per la qual cosa tant el valor documental com el sentimental del text romanen gairebé intactes. Aquesta exposició s’emmarca en una doble commemoració al voltant de la figura i l’obra de Pompeu Fabra: la celebració dels 150 anys del seu naixement i el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana. A banda del testament, l’escenografia també exposa dos exemplars de la primera i de la segona edició del diccionari de Pompeu Fabra, prestats pel col·leccionista Robert Basart.
Vestíbul de l’edifici administratiu del Govern
Andorra la Vella.