reportatge
Peripècies del senyor Bigotis
L’escriptor Àlex Puig i la il·lustradora Carol Garrido són els primers a sumar-se al projecte de Laika: la protectora d’animals pretén encetar una col·lecció de llibres infantils per educar sobre el respecte als animals. El primer sortirà previsiblement per Sant Jordi.
No et perdis, senyor Bigotis és el títol del primer dels volums que Laika espera convertir en una col·lecció educativa. Que el llibre vagi seguit d’altres dependrà de la rebuda que tingui, explica des de l’associació animalista Sandrine Desruels; però tot sembla apuntar que l’èxit està prou assegurat: la campanya de recollida de fons via Verkami ja ha sumat un miler d’euros en aportacions en una setmana –es va llançar el 24 de desembre– dels 3.600 que confien recaptar per poder publicar el llibre i tirar endavant la campanya d’esterilització de la colònia felina que sobreviu als carrers. “El cert és que estem supercontents”, valora Desruels, optimista amb el futur de la col·lecció. “Serà un projecte important per a Laika, perquè pensem que començar a educar des de la base, és a dir, els infants, és la millor manera d’erradicar el maltractament animal i l’abandó”.
Serà una col·lecció temàtica, que comença en aquesta primera proposta amb les aventures i desventures d’un felí, el senyor Bigotis, amb textos de Puig i dibuixos de Garrido. La il·lustradora es va afegir al projecte proposat per Laika i va ser ella qui va reclutar l’escriptor, autor fins ara molt centrat en la fantasia i la ciència-ficció –amb novel·les com Cercles o El rumor de los insectos por la noche, on comparteix autoria amb David Arrabal i Martín Blanco, a banda de diferents contes–. La narració està protagonitzada per un gat que s’escapa –“hem preferit no parlar tan cruament d’abandó”, puntualitza Desruels– i va a parar a una colònia de gats de carrer. Una de cuidada per Laika, perquè l’objectiu és mostrar les diferències entre les condicions en què viuen els animals quan reben l’atenció dels voluntaris de la protectora i com malviuen quan no és així. Per manca de fons per assistir-los, és clar, és el missatge de fons. “Volem ensenyar als nens les dues imatges, quina és l’activitat de Laika, i al conte hi haurà bons i dolents”, puntualitza la impulsora del projecte. “Sempre he pensat que a banda d’actuar hem d’educar, la gent no pot pensar que pot deixar un gat al carrer i que ja sobreviurà per si mateix, falta molta cultura en aquest sentit, hi ha molta tasca educativa per fer”. Desruels es mostra agraïda per la immediata complicitat que va trobar en la jove il·lustradora. Tot i que, carregada com anava amb molts projectes, el volum no s’ha pogut publicar per Nadal com inicialment preveien sinó que sortirà per Sant Jordi. Que tampoc no és un mal moment.
Els diners recaptats amb el mecenatge a través de Verkami –a la campanya li queda encara un mes per arribar a la xifra total desitjada– aniran destinats a enllestir, amb la campanya d’esterilització, una tasca que sol quedar sense concloure quan s’esgoten els fons aportats pel Govern, uns 15.000 euros. “I en tres mesos sense esterilitzar ens trobem que es perd bona part de la feina feta fins aleshores.” Esterilitzacions i altres cures veterinàries que proporcionen a les colònies de felins de carrer: Laika té controlades prop de 700 ànimes felines, però calcula que pel país vagaregen unes dues mil en total.