Equipaments

194.456 visites i un xic de maquillatge

Només la incorporació del Thyssen fa créixer el còmput global en els dos últims anys

194.456 visites i un xic de maquillatge

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Diuen que els números no menteixen. Segurament. Però són mal·leables: es presten a interpretacions en què cadascú escombra cap a casa. Que és el que fa el ministeri de Cultura en l’últim balanç de visites als museus i monuments. Un total de 194.456 visitants al conjunt d’equipaments, siguin de gestió estatal, comunal, privada o mixta. Fins aquí la xifra freda, la que no menteix. Després arriba la interpretació interessada: després d’anys en caiguda lliure, els responsables de realitzar el balanç han volgut aportar una visió optimista i proporcionen una comparació amb els dos últims anys, en què afirmen que encara que el nombre de visitants del 2018 és molt similar al del 2017 –195.497 entrades–, resulta sensiblement superior al del 2016, quan havia quedat en 171.781. Incontestable si s’atén només les xifres. El que passa és que per aconseguir aquest balanç tan favorable s’obvia el fet que el 2016 hi havia un equipament menys: el Museu Carmen Thys­sen Andorra encara no havia obert les portes, i són els seus 16.027 visitants del 2018 i els 15.527 del 2017 els que fan pujar el còmput global.

Així que si es resten els tiquets del Thyssen, el balanç global queda en 178.429 visitants i una operació aritmètica tan simple restitueix la comparació a la realitat: la pujada en dos anys amb què es vol treure pit es queda en unes més modestes 6.648 visites.

Un dels factors que influeixen en el còmput global, admet Cultura, i de manera negativa, és el temps que alguns dels equipaments van haver d’estar tancats –és el cas de Casa Rull durant el mes de maig– o no hi va haver guies disponibles, com va passar al santuari de Meritxell durant dos mesos. Problemes puntuals de manca de personal, va al·legar en aquells moments la ministra, Olga Gelabert. Imprevistos o falta de previsió? També va haver d’estar tancada al públic l’església de Santa Coloma al juliol i l’agost, però en aquest cas per a les obres necessàries per a la instal·lació de l’espectacular projecció audiovisual dels frescos romànics.

Així que si l’afluència als museus i monuments gestionats directament pel ministeri de Cultura ha estat de 108.888 persones (unes 2.000 persones més que l’any anterior), la xifra hauria “estat encara més gran” de no ser per les “dificultats en la contractació de personal”. En tot cas, insisteixen, les xifres han crescut a tots els equipaments.

Casa de la vall s’endú la palma

Segueix sent Casa de la Vall, amb 18.866 persones traspassant el seu llindar, l’equipament museístic més visitat en termes absoluts. Tot i haver-se introduït un preu d’entrada per a les visites dels operadors turístics, justament per evitar la massificació i derivar cap a d’altres equipaments: la mesura ha reduït lleugerament l’afluència d’aquests grups, que el 2016 havien suposat una entrada de 22.264 persones.

El segon equipament més visitat ha estat el Museu del Tabac, amb 17.647 entrades, seguit del Thyssen, per on en van passar 16.027, i el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, amb 15.751. No deixa de ser curiós, per cert, que en aquesta relació d’equipaments culturals no figuri la sala d’exposicions del Govern, ArtalRoc, amb programació pròpia al llarg de l’any.

tracking