Patrimoni cultural
Ultimada la candidatura a la Unesco sobre la construcció del Coprincipat
La presentació d’una candidatura a la Unesco perquè l’ens reconegui com a Patrimoni Mundial els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra va fer ahir un primer pas important perquè sigui una realitat. El consell de ministres va donar llum verd a l’inici dels tràmits administratius i polítics per a la inscripció a la llista indicativa d’Andorra dels monuments del Principat inclosos en el projecte.
Ho va fer aprovant l’anomenat Document exploratori per avaluar la viabilitat d’una candidatura multinacional entre els estats d’Andorra, Espanya i França al Patrimoni Mundial de la Unesco. Un document que avalua la viabilitat de la candidatura sobre el llegat monumental repartit entre els territoris pirinencs dels tres estats, que “testimonien un procés únic de la història de la construcció política i territorial europea, com és la creació del Coprincipat d’Andorra”.
La llista final la formen tretze monuments. Dos de forans, la catedral de la Seu d’Urgell i el castell de Foix, i onze de nacionals. Les esglésies de Sant Joan de Caselles, Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d’Engolasters, els jaciments del Roc d’Enclar i de la Roureda de la Margineda, la Torre dels Moros i Casa de la Vall.
Quant als terminis, el Govern està en espera que Espanya i França facin aquest mateix tràmit a les llistes dels seus respectius països per als seus monuments. La inscripció a la llista indicativa és el pas previ a la preparació de la candidatura per a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco. Els béns han d’estar inscrits a les llistes indicatives nacionals durant un període de com a mínim un any. Durant aquest temps Andorra prepararà el projecte conjuntament amb Espanya i França.
Respecte als entorns de protecció, l’executiu va assegurar a la nota de premsa publicada després de la compareixença del portaveu del Govern, Jordi Cinca, que les prioritats del ministeri de Cultura per al 2019 seran els dels monuments que figuren dins la candidatura i que actualment encara no tenen entorn definit, però gaudeixen de la protecció cautelar de 20 metres que marca la Llei de Patrimoni Cultural, de la qual la Unesco és coneixedora.
Cinca va indicar que de tenir èxit la candidatura, que es va gestar el 2015, “posarem en valor la història d’Andorra i el paper fonamental de la Seu d’Urgell i el Comtat de Foix en la mateixa”.