Projectes
Treure suc a la Fundació Ramon Llull
Cultura articula la participació d’autors i editorials andorranes a la Fira del llibre de Buenos Aires a través de l’entitat
“Penso que li traiem prou suc per als 20.000 euros que hi aportem.” La ministra de Cultura, Olga Gelabert, va defensar la sovint qüestionada utilitat de la Fundació Ramon Llull, un organisme internacional inventat a l’etapa de Juli Minoves perquè Andorra es pogués beneficiar de les activitats de l’Institut Ramon Llull. Des d’aleshores, però, a penes ha servit per atorgar uns premis anuals que no semblen tenir gaire repercussió pública (reconeixen la tasca de professionals forans en la visibilització de la cultura catalana) i articular la presència de la literatura andorrana en tres fires internacionals: a Frankfurt, a Bolonya i, ara, a Buenos Aires. A aquesta, que se celebrarà a partir del 23 d’abril, el ministeri enviarà Albert Salvadó i Teresa Colom, així com alguns títols –d’Editorial Andorra i Anem Editors– publicats en castellà.
Gelabert, que va recordar que la qüestió de la utilitat de la fundació ja va provocar una pregunta parlamentària, va insistir que s’hi fa “una aportació de 20.000 euros i difícilment pot demanar-se més” del rèdit que ja se n’obté. Una quantitat, per cert, en la qual no està inclosa la presència andorrana a la capital argentina: aquí la despesa suma 20.000 euros més. Tornant al suc que es treu de la fundació, la ministra va apuntar que es tornarà a fer visible quan es posi en marxa la nova residència d’artistes adjacent als (també infrautilitzats, s’ha de dir) tallers d’art de la Massana. En aquest cas s’ha aconseguit lligar l’Institut Ramon Llull al projecte per engegar-lo. “Ho intentàvem amb diferents països i no tancàvem el cercle, no ho teníem assegurat pel que fa a ocupació”, va explicar, fins que no hi van incorporar l’institut català.
La titular de Cultura va recordar, per últim, que la fundació “obre portes” a la relació cultural amb Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i la zona del sud de França, territoris també representats a l’ens.
Pel que fa a la Fira de Buenos Aires, es va seleccionar Salvadó i Colom per la seva “experiència”, per ser autors “consolidats” i per garantir la “paritat” i alhora la “diversitat” dels seus perfils literaris. El primer presentarà El maestro de Kheops i la segona La señorita Keaton y otras bestias (en castellà, que era el requisit). Però també hi haurà títols com Último verano en Ordino i Alcanadre, de Joan Peruga; Haikus de Arinsal, d’Agustí Bartra, i Manuela, de Josep Enric Dallerès.