Reportatge

Princeses que se salven soles

No entrem a valorar què passa la resta de l’any, però si més no els dies propers al 8 de març, el Dia de la dona, la figura femenina esdevé protagonista de cine –desembarca ‘Capitana Marvel’–, literatura –les editorials han olorat el filó– i actes diversos.

Princeses que se salven soles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una aventura inèdita en l’univers Marvel, amb superheroïna, cosa que li ha valgut la qualificació com “especialment recomanada per al foment de la igualtat de gènere” –com s’encarrega de recordar la promoció de Walt Disney Company Spain–, Capitana Marvel s’estrena demà, coincidint amb el Dia de la dona. L’aventura s’ambienta a la dècada del 1990, quan una dona, Carol Danvers, una de les heroïnes més poderoses de l’univers, es veu involucrada en una guerra entre dues races d’alienígenes.

El cinema, ja es veu, comença a explorar el filó comercial de les dones poderoses, una veta que la indústria editorial ja fa cert temps que ensuma, així que enguany els butlletins de novetats –i les llibreries– estan literalment inundats de títols que giren al voltant del feminisme i la igualtat de gènere. Des dels destinats al públic més jove: Érase una vez una princesa que se salvó sola (diversos autors, publicat per Nube de tinta) és un dels títols predilectes de la llibretera Pamela Méndet dins d’aquesta onada. “El cert és que hi ha tal invasió que confesso que m’avorreix una mica”, manifesta. Però dins d’aquest maremàgnum –en què ella destaca Feminismos (DK) o Mujeres poderosas (Grijalbo)– apunta l’interès dels títols adreçats al públic infantil i juvenil, i que se centren a posar en relleu les dones que han triomfat en territoris tradicionalment masculins, de la ciència a l’esport.

Realment s’estan despatxant més títols relacionats amb aquesta temàtica? Repunta una mica, respon Méndez, propietària de Llibre Idees, “encara que tampoc és que sigui la bomba”. De totes maneres, matisa, ja és el públic femení el que més es deixa veure per la llibreria: un 70 per cent dels compradors són dones. “En general aposten per la novel·la i es deixen portar més per l’impuls, mentre que els homes jo diria que són més pràctics i ja venen a buscar algun títol en concret, sobretot de no ficció.”

També en l’àmbit de les arts plàstiques la dona pren protagonisme aquesta setmana: el Museu Carmen Thyssen Andorra proposa tota una sèrie d’activitats de cara al cap de setmana, aprofitant que ja l’exposició que actualment alberga es titula precisament Femina Feminae. Una bateria de propostes que arrencarà demà al matí amb la instal·lació del maniquí-manifest: un ninot on tot­hom qui vulgui podrà enganxar un missatge. A les cinc de la tarda serà el director artístic de l’equipament i comissari de l’exposició, Guille Cervera, qui pronunciï una conferència sobre les dones artistes a la història. Dissabte hi haurà un concurs de pintura a l’aire lliure i, al vespre, una visita guiada amb glamur: hi haurà Carmen Cervera; la ministra de Cultura, Olga Gelabert, i la cònsol escaldenca, Trini Marín.

Presidenta en funcions

Un acte que, per cert, podria ser un dels últims de Gelabert com a presidenta de la Fundació Museand. De moment, també en aquest càrrec estarà en funcions fins al traspàs de carteres. I, per cert, que ella no descarta, va assegurar, la seva continuïtat. Supeditada en primera instància, és clar, a qui guanyi les eleccions.

Tornant a les activitats al Thyssen –totes gratuïtes però cal reserva–, diumenge al matí hi ha contacontes i taller infantil i, per als adults acompanyants, visita guiada sota el títol La dona com a símbol iconogràfic.

Al Centre d’Art escaldenc, el CAEE, també hi ha propostes: demà a les vuit del vespre la xerrada sobre art femení que destacarà les figures d’Annette Messager, Louise Bourgeois i Pierrette Bosch, a càrrec de Rosa Mujal Closa. A les vuit del vespre i complementant l’exposició El teu cabell, de Mujal, Girasol Blanco i Natàlia Àlvarez.

tracking