Equipaments
La col·lecció Danjon, a l'espai Dèria
El ministeri inaugura demà l’espai que substitueix l’antic centre Andorra Romànica a Pal
Dèria ha batejat el ministeri de Cultura el nou espai cultural que obre les portes a l’Era Torres de Pal. Nom en consonància segurament no volguda amb la dèria de presentacions i activitat frenètica en què ha entrat el departament en les setmanes prèvies a la campanya electoral: dimarts obre les portes aquesta sala, que substitueix el centre d’interpretació Andorra Romànica, i dijous l’Espai Columba, l’edifici que acollirà els frescos de Santa Coloma i, amb ells, les peces fins ara exhibides a Pal, amb la intenció de convertir-lo en centre de referència sobre l’art medieval del país. Fa pocs dies també es donava a conèixer l’apertura propera –sembla que aquí no ha donat temps a preparar acte inaugural– de la residència d’artistes, batejada residència Faber.
L’espai Dèria obrirà les portes amb l’exposició Espurnes del nord, d’Eckersberg a Risager, una col·lecció de pintura nòrdica atresorada pel periodista i activista cultural d’origen danès i que forma part del llegat que va deixar a Govern el 2012, dos anys abans de la seva mort. El ministeri es comprometia a custodiar, inventariar i catalogar totes les peces pictòriques. Fruit d’aquesta feina serà l’exposició que obri l’espai, una mostra que es dividirà en quatre àmbits: el retrat, la infància, el paisatge, el mar i la relació entre William Danjon i Andorra, tot a partir d’obres datades entre el darrer quart del segle XIX i el primer del XX, on s’engloben diferents períodes artístics.
Serà la primera de les exposicions d’un espai que el ministeri pretén dedicar a la passió pel col·leccionisme, a recollir col·leccions singulars d’arreu.
L’exposició servirà per recordar la figura de William Danjon Dieudonné, arribat a Andorra el 1953 i que va morir al 2014 a l’edat de 89 anys. En el sue vessant com a periodista, Danjon va passar pels micròfons de Ràdio Andorra (amb el pseudònim de Michel Avril), on va entrar el 1955. Va treballar a l’emissora fins al 1963, quan va passar a convertir-se en el secretari adjunt del Sindicat d’Iniciativa. Posteriorment, el 1966, assumiria la direcció de la Casa d’Andorra a París, en substitució de Roser Jordana. També a la capital francesa va actuar com a representant de la Creu Roja Andorrana. El 1974 va tornar a Andorra per treballar fins al 1981 a Sud Ràdio. Després va entrar al ministeri de Cultura i, a principis dels noranta, va incorporar-se a la plantilla del Diari.