reportatge

“Aquí Ràdio Andorra” al segle XXI

El cèlebre i viatger indicatiu –assolia les fronteres més distants d’Europa– torna a sonar. Però ara no a través de les ones sinó amb la tecnologia del nou mil·leni: el periodista René Girma posa en moviment els documents sonors de Ràdio Andorra en una web.

“Aquí Ràdio Andorra” al segle XXI

Publicat per
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

No és el renaixement de Ràdio Andorra, adverteix Girma al perfil de Facebook d’Andorre Web Radio, sinó un homenatge, una capsa de records. De moment, amb pocs documents: es va llançar dijous de la setmana passada. Però d’aquí al 7 d’agost, data en què l’emissora va iniciar formalment el seu camí ara fa vuitanta anys, l’expectativa és que s’hauran anat afegint més continguts.

La web és una iniciativa de Girma, periodista que fa no gaire celebrava el mig segle d’ofici i que entre els anys 1967 i 1968 va posar la seva veu al servei de Ràdio Andorra. Tenia 19 anys i va arribar al Principat a bord d’un petit Renault 4CV, sense garanties de salari ni de contracte. Això ho recordava el rotatiu La Dépêche al novembre del 2017, fent-se ressò de l’aniversari professional del periodista, que també el va portar als micròfons de l’altra ràdio històrica andorrana, Sud Ràdio.

Girma és una de les voluntats que s’ha afegit a la iniciativa de Velles Cases Andorranes per festejar els 80 anys de la històrica emissora. “Celebro totes aquestes adhesions espontànies, que no són el més habitual en les propostes culturals, on has de córrer darrere de la gent”, diu el president de l’entitat, Claude Benet. Que en aquesta ocasió comptarà amb la complicitat de Patrimoni Cultural i el comú d’Encamp. Col·laboraran en la preparació de l’extens programa d’activitats que es prepara per a l’agost, amb xerrades de professionals de l’emissora –i de Sud Ràdio–, projeccions, concerts, visites guiades. De moment, però, tot són idees, tot està encara per establir, matisa.

És en aquest context que s’inscriu l’acció de Girma, amb una web que funcionarà com a mínim fins al dia de la celebració oficial, el 7 d’agost.

També s’ha compromès a participar una de les persones que més ha treballat per recuperar la memòria de Ràdio Andorra, Jean-Marc Printz. En 40 anys recopilant materials (accessibles a la seva web) té un fons documental ingent que, explica Benet, té previst cedir al país. Previsiblement a través de l’Arxiu Nacional, encara que la fòrmula està per tancar.

EL FARGO SEMBLA QUE, PER FI, APLEGA VOLUNTATS

Després d’una batalla iniciada en solitari –o fins i tot amb alguns vents bufant en contra– per salvar el Fargo, sembla que la situació comença a girar a favor: si els comuns estudien l’aportació de 4.000 euros per col·laborar en la restauració del vell vehicle que Velles Cases vol salvar de la pèrdua i l’oblit definitius, Patrimoni Cultural ha decidit embarcar-se també a la croada i facilitarà el contacte amb el Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa perquè assessori en la recuperació, restauració i conservació. “Volíem que fos un projecte nacional, no de Velles Cases, i sembla que estem en camí d’aconseguir-ho”, es congratul·la Benet. Avui dia, amb la campanya de micromecenatge han aconseguit 6.000 euros en aportacions individuals (ara com ara el flux està una mica aturat), a banda del compromís d’alguna empresa del país per col·laborar-hi.

“Aquí Ràdio Andorra” al segle XXI

tracking