Reportatge

Deu anys, 46.600 visitants

Serà una festa d’aniversari a l’ús, és a dir, amb infants pul·lulant per les instal·lacions. És la manera com avui el Museu de l’Electricitat MW celebra els primers deu anys de funcionament, una dècada en què ha vist passar prop de 46.600 visitants.

Deu anys, 46.600 visitantsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 2 d’abril del 2009 obria les portes el nou equipament, que es va instal·lar a la planta baixa del mateix edifici de la central hidroelèctrica de FEDA, l’edifici on l’any 1934 entrava en funcionament la que és la principal font de producció d’energia elèctrica d’Andor­ra, un bastiment que és un bé inventariat dins del patrimoni cultural del país com a un dels exponents de l’arquitectura del granit. El museu, a banda de centrar-se a explicar les particularitats de la generació energètica, també s’endinsa en la narració de la història del país des que la construcció de la central va impulsar i accelerar la xarxa de carreteres.

Aquestes històries són les que s’han explicat a les aproximadament 46.600 persones que han passat per les instal·lacions des de l’obertura. No sols per les sales del museu a Encamp, puntualitza Remei Marsal, de l’equip de guies de l’equipament, sinó també pel camí hidroelèctric d’Engolasters. El volum de visitants ha patit en el transcurs dels anys un ritme de creixement tranquil, amb un rècord de 4.566 registrats l’any passat, un deu per cent d’increment respecte de l’any anterior, mentre que el 2016 les visites registrades havien ascendit a 3.690. Aproximadament una quarta part de les entrades corresponen a escolars, un públic al qual el museu vol adreçar-se de manera particular –d’aquí que hagi triat la festa infantil d’aniversari, avui– i potenciar. En les visites individuals predominen les famílies.

L’equipament també promou una sèrie de propostes diferents –visites nocturnes a les instal·lacions o al llac d’Engolasters– que atreuen força l’interès, apunta Marsal: sent activitats pensades per a grups molt reduïts, quasi sempre es genera llista d’espera. A banda d’haver creat un públic d’habituals, gent que repeteix perquè les activitats acostumen a ser diferents entre si.

A banda, el museu promou exposicions temporals, com les fotogràfiques Els homes de Fhasa o Camins per al progrés, o l’actualment en curs –fins al juliol–, Ça chauffe pour la planète, en col·laboració amb l’ambaixada de França.

tracking