Iniciatives
Llops i menairons al bosc de l'Esquella
Àngel Calvente guanya el concurs convocat pel comú d’Ordino per omplir d’escultures l’espai natural
Vint-i-vuit escultures, totes relacionades amb els mites i les llegendes pirinenques, es desplegaran pel bosc de l’Esquella, un espai natural accessible per la carretera del coll d’Ordino que el comú vol convertir en un bosc d’art. Àngel Calvente, amb un projecte que va batejar com a Arrels, serà l’autor de les peces, en convertir-se en projecte guanyador dels nou presentats al concurs d’idees. Es va endur un premi de 2.500 euros per a un projecte que tindrà un cost d’execució de 42.500, segons va explicar la cònsol menor, Gemma Riba. El jurat va atorgar un altre premi, de 500 euros –tot i que la idea no es materialitzarà–, a la proposta presentada per Emma Regada, sOm bosc.
La iniciativa del comú pretén “donar vida i continuïtat al bosc del Tió, però amb un vessant més artístic”, una iniciativa que comparteix amb els Jardins d’Art (certamen que se celebra cada dos anys) la filosofia “de vestir el poble d’art i esperem aconseguir que tingui certa notorietat”. El bosc del Tió –amb escultures que fan referència a aquesta tradició– es va convertir en punt de confluència de les famílies durant l’últim Nadal, però el que ara es pretén és fer-ho més ampli i convertir l’espai en punt d’atracció per a propis i forans.
Cinc mesos tindrà Calvente per materialitzar la idea a partir de la signatura del contracte, que Riba calcula que es formalitzarà aquest mateix mes. El bosc de l’Esquella és una propietat del quart d’Ordino, amb qui el comú va signar un conveni per gestionar-lo i dur a terme aquesta iniciativa. El projecte de Calvente serà exposat a l’edifici L’Estudi, encara que les dates estan per definir.
“Arrels té un discurs relacionat amb el lloc, vol simbolitzar l’esperit de les llegendes tradicionals, suggerir aspectes mitològics”, explica Calvente, que també adjudica cert “contingut pedagògic” a la instal·lació, integrada per 28 peces, de les quals vuit tindran un format mitjà i la resta seran d’una mida més petita. Un conjunt que es presentarà en un recorregut en què la guia seran unes mans que aniran indicant el camí al visitant. Hi haurà un llop. Una escultura transparent perquè el que l’escultor vol reflectir és l’ànima de la bèstia i tots els mites al seu voltant. Hi haurà les dones d’aigua del Pirineu i, per descomptat, els menairons, amb altres personatges habituals dels boscos, ni que sigui en contes i llegendes.
Calvente treballarà amb resines de diferents tipus, que barrejarà amb pols de minerals, principalment de marbre. També en algun cas en l’acabat jugarà amb les transparències, “per reproduir l’aspecte màgic de tot plegat”, apunta. I probablement alguna de les escultures requerirà metacrilat o acer polit.
L’artista ja té acabada una part de les peces –de fet el projecte estava quasi enllestit per a una convocatòria anterior, la guanyada pel tió– i confia que serà abans del termini de cinc mesos que estarà tot llest.