Equipaments
El Museu del Tabac consagra la gran mostra d'estiu a Robert Capa
Organitzada en col·laboració amb l’agència Magnum, l’exposició posarà en relleu aspectes menys coneguts de l’obra del fotògraf
Robert Capa, el fotògraf d’origen hongarès que es va convertir en un dels pilars del fotoperiodisme del segle XX, autor de la icònica Mort d’un milicià a la guerra civil espanyola i cofundador de l’agència Magnum, serà el protagonista de l’exposició central de l’any al Museu del Tabac. Una mostra que obrirà les portes al públic divendres de la setmana vinent i es podrà visitar fins al 3 de novembre. El Govern va decidir declarar la mostra com a projecte estratègic i d’interès general. “Ho vam sol·licitar perquè ens semblava la manera de donar-li el relleu que l’obra de Capa es mereix i estem molt satisfets d’haver-ho aconseguit”, va expressar Maria Martí, directora de la Fundació Julià Reig.
La mostra està organitzada en col·laboració amb l’agència Magnum, que el mateix Capa –pseudònim sota el qual va treballar Endre Erno Friedmann– va cofundar, amb altres autors emblemàtics com Henri Cartier-Bresson, qui també va desfilar per la sala d’exposicions temporals de l’equipament lauredià. Igual que Robert Doisneau, un altre dels fotògrafs icònics del segle XX.
La mostra dedicada a Capa es presenta com una retrospectiva, amb l’objectiu d’oferir al públic un recorregut per tota la seva obra, des de l’inici fins a la de maduresa. Per descomptat, explica Martí, que hi seran les imatges més emblemàtiques, les de la guerra civil espanyola, com la dramàtica mort del guerriller, agafat just en el moment en què cau abatut per les bales. “Però també volem posar de manifest els aspectes del seu treball més relacionats amb la vida quotidiana”, explica la directora de la fundació i el museu. “Hem volgut exhibir el vessant més intel·lectual de Capa”, més enllà de la de reporter de guerra, potser la faceta més coneguda. Per això, per exemple, la imatge triada per a la promoció de la mostra és la mateixa que il·lustra aquesta pàgina, una fotografia –no menys icònica, s’ha de dir– que recull l’escena en què Pablo Picasso acompanya Françoise Gillot en un passeig per la platja a Golfe-Juan l’agost del 1948; al fons es pot veure el seu nebot, Javier Vilato. Una tria, per cert, que ha coincidit amb la que el Museu Picasso de Barcelona ha fet per promocionar també una de les seves propostes més recents.
‘Herois i superherois’
Les imatges de Capa prenen el relleu a la mostra Herois i superherois, protagonitzada per personatges de còmic passats al cinema, amb fons de la col·lecció de l’alturgellenc Josep Benavent. El museu lauredià ha registrat un total de 5.410 visites, entre el 7 de febrer i diumenge passat, que va tancar portes.