Actes

La SAC crea la secció acadèmica, de moment amb vint nomenaments

Presidida per Antoni Morell, que defensa l’entitat com una “mostra de sobirania”

La SAC crea la secció acadèmica, de moment amb vint nomenaments

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

És “de justícia” reconèixer-los els mèrits i, més enllà, resulta oportú en aquests moments comptar amb un grup de gent amb experiència en camps diversos que “ajudarà a millorar i enfortir la reflexió” al país. Amb aquestes consideracions, la síndica, Roser Suñé, va obrir l’acte formal de constitució de la secció acadèmica de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), celebrat ahir al Consell General i durant el qual es van nomenar els vint primers integrants. Després, elecció del president, que va recaure en l’escriptor Antoni Morell, que va defensar la creació de l’òrgan com “un acte de sobirania”. La vicepresidència estarà sempre ocupada per qui encapçali la SAC, ara Àngels Mach, i la secretaria l’assumeix Antoni Pol.

L’acte d’ahir va materialitzar una expectativa llargament acaronada: oferir un reconeixement acadèmic a persones que han destacat a Andorra en diferents àmbits del coneixement. “Fa temps ja que ens hem adonat que ni Catalunya, ni França ni Espa-nya no ens reconeixeran la gent que tenim aquí amb una trajectòria brillant”, va explicar Pol al Diari. I fer aquests reconeixements, va continuar, “sempre té un efecte mirall”, un retorn al país mateix, perquè “és un grup de savis que poden assessorar les administracions públiques si així els ho demanen”.

Es tracta també, va destacar Mach en l’acte, de traslladar a les noves generacions “la necessitat del coneixement” i d’oferir-los aquestes persones com a referents “en una societat líquida i canviant”.

La secció acadèmica de la SAC es reunirà un parell de cops a l’any –data fixa serà el 6 de maig, que coincideix amb l’aniversari d’Antoni Fiter i Rossell– i de moment s’ha assignat l’atribució de convocar un premi de recerca científica, Andreu d’Alàs, que es dotarà amb sis mil euros (la dotació procedirà parcialment dels fons que Govern aporta a la SAC per conveni, 18.000 euros a l’any, però hauran de buscar altres recursos, apunta Pol). L’objectiu, cobrir àmbits que queden al marge d’altres convocatòries similars. Enguany se centrarà en l’estudi d’Andorra en l’entorn europeu.

LLISTAT

Amb part dels designats absents per raons diverses –però entre les quals es repetia l’avançada edat i una salut delicada–, els primers acadèmics van rebre les medalles que els acrediten. La nòmina inclou Bonaventura Adellach, Élida Amigó, Francesc Badia, Joan Becat, els germans Gerard i Lluís Claret, Maria Jesús Lluelles, Nemesi Marquès, Benigne Marquès, Sergi Mas, Joan Massa, Carme Massana, Catherine Metayer, l’esmentat Morell, Òscar Ribas, Ramon Rossell, Natàlia Solà, Miquela Valls, Pere Vilanova i Ramon Viñas, als quals es van sumar Mach i Pol.

En persona o en intervencions llegides per persones delegades, els investits van agrair la designació i van aprofitar per, com Nemesi Marquès, recordar que a la societat actual “tenim l’eufòria del progrés tècnic, però també ens adonem dels seus riscos”, uns perills que, va advertir, “només es poden afrontar amb un humanisme integral”. I per subratllar l’encert de la creació d’aquest òrgan que, segons Massa, pot servir a Andorra “per projectar un futur millor”.

tracking