Reportatge
Al mapa de Saype
No va ser fàcil, però els comissaris de la Biennal de L’Andart van aconseguir que Saype, un dels artistes considerats més influents del moment, inclogui Andorra –a Engolasters– a la cadena amb missatge solidari ‘Beyond Walls’, amb la qual recorre el món.
Engolasters –concretament un espai verd de FEDA, la campa– és l’emplaçament triat per a la segona baula de la cadena mundial que l’artista francès vol completar: intervencions consistents a pintar unes enormes mans lligades entre si, un crit en favor de l’associació SOS Méditerranée que deixarà impreses en vint ciutats en tres anys, anuncia a la seva pàgina web. El segon pas, l’andorrà, arriba després d’un inici certament espectacular: al Champ de Mars, l’extensa avinguda parisenca dominada per un dels monuments més visitats del món, la torre Eiffel. La ciutat suïssa de Ginebra vindrà a continuació, amb parada visita al setembre, i així aniran desfilant ciutats d’arreu del món, de Sydney a Nova York.
Quin va ser l’ham amb què els comissaris de la biennal, Pere Moles i el galerista andorrà fins ara establert a París Paul-Alexandre Nicolas, van aconseguir pescar el vast projecte del francès i arrossegar-lo fins a un modest prat al costat d’un llac als Pirineus? Doncs sembla que hi va tenir molt a veure la visibilitat internacional que donarà als paratges el pas de la Vuelta l’1 de setembre. Això sí, ho van aconseguir després de mesos de negociacions.
Serà durant la setmana que avui comença que Saype –designat per la revista Forbes com un dels trenta noms més influents en l’art del moment– comenci a executar l’obra. No obstant, ja estava previst que desembarqués al Principat dissabte i que en la jornada d’ahir es dediqués a explorar el terreny on ha de treballar, a l’emplaçament cedit per FEDA per aixoplugar la quarantena d’obres que integren aquesta tercera biennal que posa en marxa la iniciativa de Moles.
Saype treballarà amb pintura orgànica per dibuixar aquestes enormes mans entrellaçades que seran molt visibles des de punts elevats. L’equip de la biennal preveu construir a posteriori una passarel·la elevada que permeti al públic contemplar-la, tot i que un dels moments en què s’espera explotar la vista al màxim serà amb les imatges des dels helicòpters que segueixen la prova ciclista.
El seudònim de Saype oculta la personalitat de Guillaume Legros, nascut el 1989 a la ciutat francesa de Belfort i que s’ha format de manera autodidacta en el món de l’art. Molt proper als postulats del land art, la màxima popularitat li va arribar precisament per les obres pintades sobre gespa –obres gegantines i efímeres que porta arreu del món–, tot i que també gaudeix de molt ressò en l’àmbit de l’art urbà i el grafiti.