patrimoni

L'amiant exclou Radio Andorra dels actes del vuitanta aniversari

Una taula rodona sobre les emissores històriques amb locutors emblemàtics i una visita a Sud Ràdio, al programa del 7 d’agost

L'amiant exclou Radio Andorra dels actes del vuitanta aniversariARXIU

Publicat per
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

Vuitanta anys de radiodifusió a Andorra, amb dues emissores històriques a l’epicentre que han deixat darrere seu un patrimoni –arquitectònic i històric– que potser donaria per arrodonir una candidatura a la llista de la Unesco: la ministra de Cultura, Sílvia Riva, ho té damunt de la taula. L’aniversari, la commemoració de la data en què Radio Andorra va començar a emetre –el 7 d’agost del 1939–, se celebrarà amb un programa d’actes que aplegarà algunes de les veus que van protagonitzar la historia de la radiodifusió al país –gent com Carmen Alonso, locutora que els oients coneixien com Carmen del Monte–. No obstant, hi haurà un gran absent als actes: l’edifici de Radio Andorra. La causa, les restes d’amiant detectades l’any passat per aquestes dates i que encara no s’han extret.

Les restes del material contaminant “es van detectar en peces molt petites del mobiliari i dels instruments”, va recordar Riva, i per tant l’extracció “és un procés laboriós, no hi ha un gran volum en gros que es pugui extreure de manera fàcil”. De moment, hi va afegir, han sortit a licitació els treballs de descontaminació –el termini per presentar propostes acaba el 21 d’agost– i “vull pensar que en un termini de sis mesos com a mínim” la tasca podrà estar realitzada. Mentrestant, no obstant, tot i que el risc no és molt elevat, va puntualitzar, sí van optar per no realitzar cap dels actes a l’interior de l’edifici.

Així, la proposta per a la jornada del proper 7 d’agost –una inniciativa impulsada per Velles Cases a la qual es van sumar el Govern i el comú d’Encamp– començarà amb una taula rodona, de 9.30 a 12.30, que comptarà com dèiem amb veus emblemàtiques, com l’esmentada Carmen Alonso, Gualbert Osorio, Agustí Pifarré, Jean Clergue, Thierry Bernard, Maria Àngels Roig i Joan Font. Això a la taula del debat, moderada per Noemí Rodríguez, mentre que s’espera també la presència d’altres persones vinculades a les dues emissores. Serà a la sala de la Valireta d’Encamp. Després s’inaugurarà una exposició fotogràfica, a la sala d’exposicions del comú encampadà i a les 16.30 començarà una visita a les instal·lacions de Sud Radio al Pic Blanc. Per arrodonir la jornada de manera més lúdica, un sopar amb ball, que estarà amenitzat amb la música del fons sonor de les dues emissores. Activitats gratuïtes però que requereixen de reserva –es poden recollir els tiquets al Museu de l’Automòbil i a Casa Cristo– a causa de l’aforament.

Velles Cases, l’associació presidida per Claude Benet, aprofita la commemoració – i el canvi en la titularitat del ministeri: “molt positiu”, va valorar– per tornar a posar damunt de la taula la idea de convertir el patrimoni que les dues emissores han deixat darrere en una candidatura a la Unesco. “Els dos edificis tenen a dins un patrimoni que no ens hauríem de deixar perdre”, va insistir Benet, recordant la maquinària que encara es conserva. La idea de la candidatura la va exposar a “algun tècnic” especialista en els viaranys de la Unesco, qui els va aportar bones expectatives perquè és una proposta diferent davant de l’atapeïment de candidatures protagonitzades per catedrals. Riva va mantenir la prudència: “Fins que no conegui tots els elements tècnics clars, tots els detalls no puc valorar”, va dir, sense descartar-ho.

tracking