reportatge
El Retaule, més teatral
Ramon Ribó dedica els juliols i els deu primers dies d’agost a baixar cada dia a la Seu per complir amb el seu paper de bisbe Ermengol: és un dels dos actors que l’interpreten en la tradicional representació que avui torna a estrenar-se.
Vuit representacions, d’avui a dissabte vinent, al claustre de la catedral de Santa Maria de la Seu, comporten una feinada de l’equip d’aproximadament un centenar de persones, voluntàries, que s’esforcen per posar dempeus el Retaule de Sant Ermengol. Alguns, com Ribó, fent cada dia el camí transfronterer. I això des de fa ja anys. En alguns casos, la representació aplega dues i fins a tres generacions d’una mateixa família. “És increïble l’esforç que fan tots plegats, sense el voluntariat no seria possible posar-ho en marxa”, els reconeix Xavier Piguillem, director artístic de la representació ja per tercer any consecutiu.
Aquesta nit –a les deu, com la resta de funcions– arrenca la 46a edició de la representació, basada en el text d’Esteve Albert. Un muntatge que arriba amb aires renovats, apostant cada cop més per la teatralitat, explica Piguillem. Una línia iniciada ja fa temps, recorda, d’una proposta escènica que inicialment era bastant estàtica. Cosa d’altra banda ben pròpia d’un retaule. “Eren quadres plàstics que cada cop s’han anat convertint en escenes més teatrals, però sense perdre l’essència del retaule, per això cada quadre acaba amb els personatges estàtics”, apunta el director artístic.
Enguany, la teatralització arriba de la mà dels personatges de les Velles d’Ayguatèbia, que relaten els episodis relacionats amb el poble on va néixer l’heroi de la funció i s’encarreguen d’anar introduint alguns dels episodis posteriors. Aquesta nova incorporació és l’adaptació de l’escena –en forma de cançó– que Esteve Albert va ambientar en el text original de l’any 1957 al poble d’Ayguatèbia (Conflent), on se suposa que hauria nascut Ermengol cap a l’any 979.
Reinventat cada any
El president del Retaule, Jesús Galindo, va explicar durant la presentació de l’espectacle als mitjans que en els últims deu anys, “els retaulistes hem reinventat cada any l’espectacle amb la incorporació de dos quadres que mai s’havien representat, com la batalla d’Albesa i l’expedició a Còrdova, i es compta amb el compte Ermengol I d’Urgell, com a personatge secundari”. “Actualment -va abundar Galindo- tenim un guió més ric, complex, més contextualitzat i aprofundim més en la història local, que en aquesta edició, després de 44 anys, tornen les velles d’Ayguatèbia”.
A banda, enguany el Retaule també presenta millores tècniques importants com la incorporació d’un micròfon en els actors principals perquè el públic pugui seguir millor l’espectacle, així com una millor il·luminació d'aquest.
Novament, en cadascuna de les vuit funcions del Retaule programades per aquesta edició es podrà sentir el Cant de la Sibil·la, que interpretarà en directe la soprano Laura de Castellet.