Reportatge

Homenatge a Bach i amics

El valencià Pablo Márquez i la japonesa Atsuko Takano presenten ‘Alemanya, poètiques en alternança’, el segon concert del Festival Orgue&nd, que serà un tribut al compositor alemany i al seu cercle en forma de resum de tots els estils compositius de la seva època.

Homenatge a Bach i amicsP. M.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Només dos dies després del primer concert de la vintena edició del Festival Orgue&nd · Poètiques, l’església Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany acull avui (21.30 h) la segona actuació, que anirà a càrrec de l’organista titular de la catedral de València, Pablo Márquez, i la japonesa i organista de l’església de San Nicolás de València, Atsuko Takano. Sota el títol, Alemanya, poètiques en alternança, faran un homenatge a Johann Sebastian Bach i altres compositors del seu cercle . “Tots estan centrats en un estil, la mateixa època, la mateixa zona geogràfica, i el repertori resumeix tots els estils compositius de l’època, amb un toc francès”, descriu Márquez.

Així, obres d’autors com Buxtehude, Böhm, Kittel, i el fill de Bach, Carles Philipp Emanuel, sonaran en l’orgue de l’església escaldenca, que té unes característiques que s’adeqüen molt bé a les composicions de l’era del Barroc. De fet, el duo ha escollit fer aquest homenatge a l’alemany després de saber com és l’orgue. “La gent no aprecia el tipus de detall a simple vista i és que cada orgue és diferent, no n’hi ha dos d’iguals”, explica Márquez, que detalla que “quan ens conviden a un concert, rebem les característiques de l’instrument i en funció del seu caràcter, com les persones, escollim un repertori o un altre.”

La característica del duo japonès-espanyol és que toquen a quatre mans, però en aquest cas, s’aniran alternant a l’orgue entre les peces, menys en la darrera de la nit, el “colofó final”: Sakura, una composició original del valencià d’una melodia tradicional que tracta sobre els cirerers del Japó. “Jo crec que funcionarà molt bé perquè té una melodia que es va repetint constantment però de diferents maneres i la gent, encara que no la conegui, pot seguir-la bé”, comenta.

Aquesta sí que estarà interpretada a quatre mans ja que sí està pensada per a un orgue petit com el de l’Església Sant Pere Màrtir. “Modificarem el nostre estil per les característiques de l’instrument, ja que no podem interpretar les transcripcions musicals com estem acostumats, seria molt complicat, menys l’última”, comenta Márquez.

Portes obertes

Abans del concert d’aquesta nit, Takano i Márquez faran una primera mostra del que vindrà al vespre amb uns minuts de portes obertes (12 h), en què donaran informació sobre el seu repertori, a més d’explicar les característiques de la seva professió, en la qual ambdós i tenen una llarga experiència. Takano es va formar a la Universitat de Yokohama i el 2005 va traslladar-se a Europa, on ha estat becada i premiada en més d’una ocasió, situació que l’ha portada a actuar per tot el vell continent, Estats Units i el Japó. Per la seva part, Márquez també té un important recorregut per Europa i a més és catedràtic de música antiga al Conservatori Superior de Música de València i doctor en història a la Universitat de València.

tracking