reportatge

Martenot s'estrena a casa nostra

Fusionar dos freqüències per fer música. Aquesta és la base que segueix l’ona Martenot, l’instrument que trepitjarà per primera vegada el país aquesta nit per acompanyar l’orgue d’Ignacio Ribas. Nathalie Forget serà l’encarregada d’emetre les ones de Martenot

Martenot s'estrena a casa nostra

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La fusió de l’orgue i d’un instrument inèdit al nostre país com les ones Martenot seran els protagonistes de Noves poètiques, el quart concert del festival Orgue&nd. A les mans del reconegut organista Ignacio Ribas i la francesa Nathalie Forget, les melodies de les grans peces del segle XX acolliran el públic que s’apropi aquesta nit a l’església de Sant Esteve.

Nathalie Forget és una especialista reconeguda mundialment per la seva traça amb l’instrument electrònic ones Martenot. Provinent de l’escola francesa, Forget portarà per primera vegada la sonoritat electrònica d’aquest element al nostre país. Segons Ignacio Ribas, serà un moment únic i especial per a tothom per la raresa de l’instrument: “Al ser un gran desconegut, les ones Martenot sorprendrà i molt. Té una sonoritat molt diferent a qualsevol cosa que ningú hagi sentit. Està format per un teclat, diversos altaveus i un generador d’ones. La idea de l’instrument és generar una nova freqüència mitjançant la barreja de dos de diferents. Serà molt especial”.

El repertori també serà molt especial i és que comptarà amb una barreja de peces de tots els estils. S’hi destaquen Suite de Darius Milhaud, Pantomime de Therese Brenet, Oiseau-Lune de la mateixa Forget i Rapsodia, de Ribas. Per a l’organista, totes les obres són especials i totes tenen la seva complexitat adaptada a l’orgue: “Les obres que tocarem son una barreja de diferents instruments com el piano. Totes les peces, però, estan adaptades a l’orgue que serà l’element principal. Hem volgut portar tota la varietat possible dels grans èxits del segle XX”.

Per a la gent que vagi al concert, la fusió de l’orgue i les ones Martenot serà una experiència nova, assegura Ribas i anima tothom a anar a l’església de Sant Esteve: “Tothom qui vingui es trobarà amb un instrument impressionant. Veuran que té un so especial i tot serà gràcies a les mans de la Nathalie, que ha vingut expressament des de París. Li ho agraeixo molt i és que serà la primera vegada que aquest instrument trepitjarà la nostra terra”.

A part d’un organista d’èxit, Ribas és també l’organitzador del festival i ja en la seva quarta data es pot treure conclusions de la bona acollida que està gaudint. “Estem realment contents amb l’afluència. Ens estant valorant molt bé i crec que la clau és la varietat. Està agradant molt la idea de donar a conèixer tota aquesta varietat d’instruments”, va finalitzar.

tracking