reportatge
La Massana arrossega el teatre
El Teatre Arrossegat és una companyia d’espectacles que interpreta contes populars per les places dels pobles. Ho fan amb l’ajuda d’un escenari de fusta dissenyat per poder-se muntar i desmuntar a l’instant. Donen vida a històries conegudes com ‘Els tres porquets’
El teatre ambulant és una de les activitats populars més antigues d’Europa. Còmics i artistes viatjaven per tots els pobles explicant contes. A l’actualitat hi ha companyies com el Teatre Arrossegat que recuperen aquests personatges i els modernitzen, sempre, però, mantenint l’essència i l’esperit que tenien en l’antiguitat.
La Massana acollirà aquesta tarda l’espectacle ambulant de la companyia, que es defineix com una idea de fer obres diferents en localitzacions especials: “És una manera de fer un teatre més popular. És l’actor en directe tenint molta més interacció amb el públic. És un punt de trobada entre explicar històries d’una manera convencional com ho faríem en un escenari normal amb la senzillesa de poder anar a qualsevol lloc amb l’escenari desmuntable i fer teatre com es feia abans. A més, fem servir només les eines imprescindibles, no necessitem grans focus, ni grans infraestructures”, va explicar Víctor Borràs, director de la companyia.
Un dels atractius de la companyia és la facilitat per portar l’espectacle per totes les places i, per explotar aquest aspecte, van construir un escenari de fusta que es pot muntar a l’instant i que facilita el fet de moure l’escenografia enmig de l’espectacle: “Quan ens vam formar com a companyia vam decidir fabricar un escenari que es pogués desmuntar i portar a tots els pobles per fer arribar el teatre a qualsevol lloc. Expliquem petits contes que tant poden durar 20 minuts com una hora, interactuem molt amb el públic i aquest escenari ens ajuda molt a apropar-nos a ells com es feia antigament”, va afegir. El Teatre Arrossegat va néixer fa només tres anys com a iniciativa popular de la companyia Teatre Nu, que compta amb 14 espectacles diferents i que treballa per tot Espanya i Europa. La intenció és fer créixer la modalitat mica en mica, fent passos a cop segur. És per això que de moment només treballen amb tres contes: “Modelem el repertori en funció del lloc. De moment només representem La cérvola blanca, El patufet i Els tres porquets. Depenent del públic i la localització que tinguem, modifiquem les històries i la forma de treballar-les per adequar-nos a tot.”
La intenció és portar aquesta iniciativa també arreu del món, sempre, però, amb els peus a terra: “Per sort, visitem tot Catalunya, anem a les illes i ens agrada mirar sempre cap a Andorra. De moment, els contes els representem només en català, però tenim la idea de fer-ho en altres idiomes per així poder anar a més llocs de la Península i també cap a Europa. Volem créixer i fer de l’espectacle arrossegat una manera de fer teatre més gran. La intenció és traduir i incorporar nous contes, però anem pas a pas. És un camí llarg i el volem fer en cinc o sis anys.”
La companyia ha adaptat el seu llenguatge per poder ser més atractiu al públic general, tot i ser contes populars enfocats als més petits. “Els nens s’ho passaran molt bé”, va dir Borràs, que també va fer una crida als adults a estar atents perquè “expliquem els contes que tots coneixem amb un lèxic complex”.