política cultural
El cost de l'estada a la Biennal segueix pujant i ja s'enfila envers els 210.000 euros
L’últim BOPA recull l’adjudicació de 30.500 euros, destinats a DG Arte Communications, per la gestió de serveis
El cost de la participació andorrana a l’edició d’enguany de la Biennal de Venècia ja supera els 210.000 euros, una quantitat de moment lleugerament superior al pressupost inicialment del ministeri de Cultura, que al pressupost anual disposava d’una partida de 208.167 euros. Tot i que des del departament puntualitzen que s’inclou dins del pressupost ja previst i no es tracta de cap afegitó. Aquesta última despesa en afegir-se al còmput ha estat el segon pagament a DG Arte Communications, per un import de 30.500 euros. Una segona factura que s’afegeix als altres 30.500 euros que ja es van abonar a la mateixa empresa en concepte de gestió de serveis, uns treballs de suport logístic que se li van adjudicar per contractació directa.
Aquesta nova partida de 30.500 euros s’afegeix a la relació de despeses que el Butlletí del Consell General va fer pública en resposta a les preguntes plantejades per la parlamentària socialdemòcrata Susanna Vela, que vol aclarir quina és la factura que suposa la participació a la fira d’art.
Entre els detonants que van fer que la despesa destinada a la Biennal s’hagi posat sota la lupa hi va haver la publicació al BOPA d’una factura d’hotel que ascendia als 34.730 euros. A l’establiment –l’Hotel Savoia & Jolanda, situat molt a prop de la cèntrica plaça de Sant Marc, on la nit en temporada alta costa uns 300 euros– s’hi van allotjar 14 persones, entre membres de l’equip tècnic i de la delegació que va assistir a la festa inaugural. Un acte que va comportar una despesa de 4.674 euros en concepte d’aperitius per als convidats (hi van assistir prop de 300 persones) i el pagament al discjòquei que va amenitzar la vetllada.
Queden per adjudicar, segons figura a la resposta publicada al Butlletí del Consell, els treballs de desmuntatge i tancament del pavelló i de retorn de les obres de Philippe Shangti, l’artista representant, a Andorra. Unes despeses que inclouran desplaçaments del personal tècnic i allotjament, embalatge i transport d’obres, treballs per retornar el pavelló llogat al seu estat original i les despeses corrents. Les despeses, estima la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles, que és qui signa la resposta parlamentària, suposarien uns 20.000 euros més, una estimació feta en funció del que aquests treballs van suposar en edicions anteriors.
Imports pendents
Segons la mateixa resposta per escrit, encara hi ha imports per satisfer: factures per un import total d’11.914 euros que inclourien despeses de transport de les obres des d’Andorra (7.450 euros). També relaciona el ministeri el pagament de part del sou de l’hostessa (2.738,78 euros bruts), contractada per a set mesos.