La proposta del dia
'Jan Europa', al Museu del Còmic
Consulta l'agenda cultural i d'activitats d'Andorra d'avui, amb les exposicions, els actes i els espectacles que es fan al país
LA PROPOSTA DEL DIA:
-'JAN EUROPA', AL MUSEU DEL CÒMIC
Creat per Edmond F. Ripoll (dibuix i guió) el 1979 per a la revista Mortadelo de l’Editorial Bruguera, Jan Europa narra les fantàstiques aventures del protagonista homònim, que ha adquirit la immortalitat durant la Primera Guerra Mundial. Poc després de realitzar Jan Europa, crea Doctor Imposible i, més endavant i per a Ediciones B, va il·lustrar històries d’humor com Fede y sus colegas, Cinemateca, TelaVision o La vida crítica.
Museu la Massana Còmic
Horaris: dimarts, dijous i divendres de 15 h a 19 hores; dimecres de 10 h a 14 h; dissabte de 10 h a 14 h i de 15 h a 19 h.
Fins al 30 de setembre.
ESPECTACLES:
-'DANSA ACROBÀTICA'
En el marc de les Nits d’estiu als museus, Vols..., una proposta de dansa amb teles acrobàtiques, a càrrec de Meritxell Rabassa, professora i artista multidisciplinària especialitzada en aeris, que fusiona el teatre físic amb el circ.
Farga Rossell (21 hores)
La Massana.
MÚSICA:
-'MIGUEL OSA A LA FADA'
Miguel Osa, cantautor madrileny, presentarà el seu primer disc, Lo que nunca te dije, i avançarà algunes de les cançons que formaran part del seu segon disc, El precio de la memoria, que veurà la llum a final del 2019.
La Fada Ignorant (22.30 hores)
Andorra la Vella.
EXPOSICIONS:
-'LA BIENNAL L'ANDART, EN ELS ÚLTIMS DIES'
L’Andart 2019, la tercera Biennal internacional d’Andorra, porta una edició més les obres d’artistes pluridisciplinaris d’arreu del món. L’exposició està formada per intervencions de land art, peces de videoart, escultures i sèries de fotografies, entre d’altres. El tema de la mostra, entorn el qual giren bona part de les obres exposades, és el shinrin-yoku, la saludable pràctica japonesa dels banys de bosc que consisteix a connectar amb la natura submergint-nos en el bosc. Més de 30 artistes internacionals mostren propostes, marcades per una mirada a la naturalesa.
Entorns del llac d’Engolasters
Escaldes-Engordany. Fins dissabte.
-'ELS 'ANIMALS', DE SALCEDO, A ESCALDES'
Durant els mesos d’estiu i fins al 15 de setembre es pot veure tant a l’Artalroc com als carrers de la part alta d’Escaldes-Engordany una sèrie d’escultures de l’artista català Samuel Salcedo. En total, hi ha una cinquantena d’escultures de tots els formats i tècniques emprats per l’artista perquè el visitant pugui conèixer tot l’ampli ventall de la seva producció. Es tracta, doncs, d’una mostra ambiciosa que ens presenta dos conceptes ja insinuats pel títol de l’exposició: l’animal i el mirall. La mostra reflecteix l’animalitat de l’home com mai l’hem afrontat abans, amb tota la seva fragilitat, vulgaritat i ridiculesa.
-'ROBERT CAPA, AL MUSEU DEL TABAC'
Robert Capa, el fotògraf d’origen hongarès que es va convertir en un dels pilars del fotoperiodisme del segle XX, autor de la icònica Mort d’un milicià a la guerra civil espanyola i cofundador de l’agència Magnum, és el protagonista de l’exposició central de l’any al Museu del Tabac. La mostra es presenta com una retrospectiva, amb l’objectiu d’oferir al públic un recorregut per tota la seva obra, des de l’inici fins a la maduresa. Per descomptat que hi ha les imatges més emblemàtiques, les de la guerra civil espanyola, com la dramàtica mort del guerriller, agafat just en el moment en què cau abatut per les bales.
-'ART AFRICÀ'
L’Àfrica és el bressol de la humanitat i també n’és el futur. Aquest continent immens i divers ens ha llegat múltiples testimonis artístics de diverses ètnies: talles, màscares, fetitxes i objectes procedents de diferents regions. Peces que tenen una bellesa serena, ferma, contundent i que transmeten el culte als avantpassats, la importància dels esperits i el valor de la tradició. Ramon Abad comparteix una col·lecció de valor històric, artístic i etnogràfic incalculable que ens transporta i apropa a l’Àfrica més autèntica.
CAEE
Escaldes-Engordany. Horaris: de dilluns a dissabte de 9.30 a 13.30 h i de les 15 a les 19 h. Diumenge de les 9.30 a les 13.30 hores. Fins al 28 de setembre.
-'VIVES FIERRO'
Recull d’obres d’Antoni Vives Fierro, artista que va dedicar una interessant part de la seva trajectòria pictòrica a recollir paisatges d’Andorra. A la mostra que exhibeix la sala escaldenca –i que ja es va presentar al país, a la Mama Maria, la galeria que gestiona Toni Cruz– es pot contemplar una mostra de vistes de les set parròquies. Pintura a l’oli sobre la qual treballa la tècnica del collage.
Art al Set
Avinguda Carlemany, 95.
Escaldes-Engordany.
-‘LA CASA ROSSELL. UNA MIRADA A L'INTERIOR’
Documentada des del segle XV, la Casa Rossell d’Ordino és una de les més importants d’Andorra, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. Al marge de ser una de les grans propietàries del país, la família Rossell compta amb personatges públics importants, entre els quals destaca Antoni Fiter i Rossell (1706-1748), redactor del Manual Digest. Morts els últims descendents sense hereus, l’ingent patrimoni va passar a mans de l’Estat el 1995. Amb les terres i edificis, el llegat inclou un nombre considerable d’objectes, de diverses tipologies i datats del segle XVII al segle XX i de gran valor cultural, que són el testimoni de la riquesa i de la importància de la família. La mostra se centra en diversos àmbits de la vida de la família Rossell representats simbòlicament pels objectes i organitzats per escenografies temàtiques (la riquesa i les propietats, la vida domèstica, la vida social i cultural, etcètera).
Era del Raser. Baixos del Museu Postal
Ordino. Fins al 30 de setembre.