Reportatge

La pintura en concert

Un espectacle pictoricomusical que combina la interpretació de grans peces musicals i les arts plàstiques es podrà veure demà diumenge a l’Auditori Nacional d’Andorra. Protagonitzat per la JONCA, serà dirigit per primera vegada per quatre membres de l’ONCA.

La pintura en concertONCA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquarel·les, un toc d’acrílic i grafit barrejat amb peces musicals de Mozart o Piazzolla. Aquests són alguns dels elements que els espectadors podran veure diumenge vinent, dia 15 de setembre, a l’Auditori Nacional d’Andorra a les dotze del migdia amb la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (JONCA).

I és que no és fàcil oferir espectacles musicals d’alt nivell any rere any. “Tampoc ho és dirigir una formació de més de trenta músics. Tens una gran responsabilitat”, assegura Francesc Planella, un dels directors de la jove orquestra. En total seran quatre: Sergi Claret, Josep Bracero, Jordi Claret i Francesc Planella, tots ells músics de l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (ONCA), tres dels quals van ser membres de la JONCA des de la seva fundació i que per primera vegada portaran la direcció del concert.

En l’espectacle cadascun dels directors dirigirà una o dues peces. “Aquestes han estat escollides juntament amb direcció artística sempre tenint en compte una formació pedagògica. Així, tant els joves músics com el públic escoltaran un repàs històric de la música clàssica”, explica Planella. Telemann, Mozart, Hindemith, Txaikovski i Piazzolla són els compositors escollits.

Però no només la música serà la protagonista de l’espectacle. També la pintura, barrejada amb la dansa i la interpretació, prendrà part dalt de l’escenari. Cinc joves artistes plàstics del país pintaran en directe diverses creacions mentre sona cadascuna de les peces musicals.

Quatre d’ells són alumnes de l’Escola d’Art de Sant Julià de Lòria i una està cursant estudis de restauració i conservació del patrimoni a Barcelona. Això sí, tots tenen en comú una cosa: la participació en el concurs Talentejant’19, organitzat pel comú d’Escaldes-Engordany.

“És la primera vegada que participo en un espectacle amb aquestes característiques”, diu Myriam Grau, una de les participants. De fet, és la primera ocasió que el públic podrà veure la combinació de música i pintura per part de la JONCA.

Quatre minuts. Aquest serà el temps que tindrà Grau per a poder dur a terme la seva creació, tot i que el temps varia segons la peça musical. “Apareixeré durant la Fuga y misterio de Piazzolla, un tango, que és un estil que necessita passió i potència. S’hi podran veure taques difoses i clares barrejant el moviment, tot utilitzant bàsicament aquarel·les, un material que és fàcil de fer servir”.

Assegura que per a ella és un honor i una manera de sentir-se realitzada poder aportar la seva manera d’entendre l’art amb projectes com aquest. A més, diu que quan se’ls va proposar la idea de participar en el concert, van poder escollir en quina de les peces musicals se sentien més identificats, “un fet que s’ha d’agrair perquè ens permetrà sentir-nos més còmodes”.

El concert pictoricomusical serà conduït per la veu en off de Mel Palos, alumna de l’Animal Escola de Teatre, amb text escrit per a l’ocasió de Juanma Casero.

tracking