Escenaris

'Bohemios', i a esperar el mannà

Andorra Lírica posa en marxa la cinquena temporada a falta d’arrodonir el pressupost per a les dues òperes que la completarien

'Bohemios', i a esperar el mannàXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra Lírica treu pit i posa damunt de la taula els quinze espectacles de gran format, pels quals han passat 8.000 espectadors, en presentar la cinquena temporada d’òpera i sarsuela, una proposta que considera més que consolidada. De moment, però, falta que l’element financer l’acompanyi i el pressupost s’ar­rodoneixi per saber quins, i de quina envergadura, seran els espectacles que la componguin. De moment, ahir es va presentar la primera proposta: Bohemios, sarsuela d’Amadeu Vives que s’escenificarà al Claror els dies 19 i 20 d’octubre vinent. I es va avançar que en el marc del conveni signat amb el comú de la Massana, a les Fontetes hi haurà un concert de Nadal.

Fins aquí arriba més o menys la seguretat pressupostària. Per a la resta –els dos espectacles de més gran format que completarien la temporada– l’associació es mou en el terreny de la incertesa. Jonaina Salvador, impulsora de l’associació, confia que el ministeri de Cultura –sempre ha defensat que és un projecte de país, amb bressol a Sant Julià de Lòria– li estendrà la mà i s’acabarà signant un conveni, a imatge del rubricat amb altres entitats, que garanteixi per a la temporada un matalàs de 30.000 euros. Lluny dels 6.500 rebuts enguany via subvenció cultural. Lluny, també, dels 150.000 que Salvador estima necessaris per a un cicle de tres o quatre produccions pròpies per edició. El comú lauredià, patrocinadors privats i els ingressos de taquilla són les altres fonts d’ingressos.

En espera que caigui l’anhelat mannà que nodreixi la temporada, Bohemios ja té els assajos en marxa, amb una escenografia basada en l’audiovisual i confiada en aquesta ocasió a Carles Berga (acaba de signar la de Turandot per al Liceu) com un dels noms més destacats. La direcció musical serà de Viviana Salisi i l’escènica, d’Anna Ponces, amb Salvador novament assumint la direcció general i artística i el paper de soprano, que en les produccions de la temporada passada va haver de cedir a altres veus per una lesió.

Com és habitual, l’elenc incorporarà gent del país: els cors infantil i d’adults que prepara Salvador mateixa, l’Esbart Laurèdia, el cantant Guillem Forné i l’actor Xavi Fernàndez. L’obra, comèdia lírica, està basada en Scènes de la vie de bohème, de Henry Murger, que també va inspirar La bohè­me, de Puccini. S’ambienta al París del 1840, amb artistes que malviuen esperant l’èxit.

Escola

Mentrestant, semblen positives les perspectives per a l’escola d’òpera que Salvador posa en marxa: en una setmana han sumat seixanta inscrits. “Sabem que funcionarà”, va vaticinar el conseller lauredià de Cultura, Josep Lluís Donsión. L’escola, hi va afegir Salvador, formarà en tècnica vocal (amb classes individuals a partir de sis anys), música de cambra i expressió corporal.

tracking