reportatge
I després, el realista Julio Vaquero
Julio Vaquero, un dels artistes catalans contemporanis que ha destacat per una visió molt personal del realisme, a través d’elements quotidians, banals, serà un dels propers inquilins de la sala d’exposicions del Govern, ArtalRoc.
De moment, val la pena recordar-ho, l’espai està ocupat per Javier Balmaseda que, amb La ruta migratòria, una singularitat paisatgística, protagonitza la primera exposició individual al país. Cosa que semblaria correcció de justícia per a l’anomalia que suposa que un dels representants d’Andorra a la Biennal de Venècia, i ja fa tres edicions, encara no ho hagués fet. Hi serà fins al 8 d’octubre. Però del calendari a la sala del Govern per a aquesta temporada ja es va coneixent algun dels noms que desfilaran per les instal·lacions escaldenques: el de Vaquero –que al vessant de creador afegeix el de director artístic per a una col·lecció de tant pes com la de la Fundació Sorigué–. Del pintor barceloní es presentaran un total de 25 teles, procedents de col·leccions privades de Catalunya –entre les quals la mateixa Sorigué i la propietat de l’artista– i alguna d’Andorra. Un conjunt amb un valor econòmic que se situa prop dels vuit-cents mil euros. Precisament el BOPA publicava a l’última edició la convocatòria de concurs (internacional, amb termini per presentar propostes fins al 10 d’octubre) per contractar l’empresa encarregada del transport.
Vaquero ja va fer una incursió en territori andorrà amb motiu de la Biennal de Land Art (abans de ser L’Andart) que comissaria Pere Moles. Va ser un dels ocupants de l’antiga fàbrica de llanes reconvertida en sala d’art ad hoc. Va presentar aleshores una instal·lació en què els mobles –descontextualitzats, com toca, i sobretot, daurats fins a l’enlluernament– eren els protagonistes.
Les peces de mobiliari –cadires, llits– són també els objectes que exhibeixen els llenços que es penjaran a ArtalRoc. Teles amb títols com Cama de oro, Mueble perforado o Silla rota. De Vaquero, que en la producció més recent s’ha caracteritzat per imprimir una mirada molt personal sobre objectes inicialment banals, també es mostraran quadres com Dibujo de papeles azules o Blancos de luz de plomo (obra propietat de la fundació Sorigué, per cert) i peces de sèries anteriors, com Flores blancas o Luces violentas sobre los yesos rotos o Zarzos y Trazos sobre Piero della Francesca.
Vaquero (Barcelona, 1958), amb obra en col·leccions com la de La Caixa, la Fundació Privada Vilacasas o la del Museu de l’FC Barcelona, ha protagonitzat exposicions individuals, com la que li va dedicar el Museu de Montserrat, i col·lectives, a l’Arts Santa Mònica.