Reportatge

L'art s'encomana a Santa Bàrbara

Patrimoni, art contemporani, paisatge. Tres ingredients per als Kunstank, iniciativa personal d’Elena Sánchez que, revestida improvisadament del paper de dinamitzadora cultural, inaugura ja la quarta proposta, convertint l’església de Santa Bàrbara en contenidor d’art.

L'art s'encomana a Santa BàrbaraE. S.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

És l’església de Santa Bàrbara, edifici del segle XVII inclòs a l’inventari del patrimoni historicoartístic com a Bé d’Interès Cultural (BIC, la màxima protecció), un edifici diminut situat a la vora del camí ral. Tancada al culte i en realitat poc visible en l’anar i venir diari de la gent atrafegada, rarament el públic ha tingut l’ocasió de conèixer-la per dins. L’espai, una planta rectangular diàfana i que conserva restes de pintures murals, va semblar ideal a Sánchez per presentar el quart Kunstank: una iniciativa per fer lligar art contemporani amb contenidors poc habituals. “L’art ha de sortir del circuit habitual, que ja de totes maneres ni en tenim pràcticament, sense gales, ni galeries, a penes algun museu”, argumenta Sánchez. Ha tret partit de llocs com la Casa Masover (Centre de Natura de la Cortinada) o el camí escolar a Ordino: “L’objectiu és donar als llocs una altra mirada a través de l’art.”

En aquesta ocasió, els Kunstank posaran a l’aparador una artista nascuda a Andorra però que, havent iniciat la seva trajectòria a Barcelona, a penes és coneguda a casa seva. Laura Maresc (Ordino, 1988) ocuparà l’església de Santa Bàrbara amb Preludi, obra feta amb materials naturals i que parla sobre la fragilitat del paisatge, ideal per ser presentada en aquest precís indret, tan a la vora del nucli urbà però que es manté intacte. Inaugurarà el proper dia 19 i l’espai es podrà visitar aquell cap de setmana i el següent. Paral·lelament, no obstant això, també exhibirà altres escultures a Casa Masover, del 14 al 31. La idea de Sánchez és provocar un itinerari a peu pel camí ral des del Kunstank fins a la Cortinada, una “immersió en el paisatge”, que és del que va aquesta proposta artística.

El paisatge s’afegeix al quart Kunstank, una proposta que ha tingut fins ara com a pals de paller l’art i la redescoberta d’espais poc coneguts. En aquest cas, gràcies a la col·laboració de Patrimoni Cultural, destaca Sánchez. “Però en general sempre m’he trobat bona predisposició, també pel fet d’anar de la mà, acompanyada, pel comú d’Ordino.” Potser ha estat més complicat en el cas d’alguns espais privats on ha presentat propostes que no han acabat de quallar. “Potser no era el moment o el projecte adient”, conclou.

De la joieria a l’escultura

La promotora dels Kunstank va entrar en contacte amb Maresc en una fira dedicada a la joieria, una altra de les branques que treballa habitualment l’artista ordinenca. “Va ser una descoberta i de seguida va fluir la bona relació, l’entesa entre totes dues”, apunta. A banda, tot i que bona part de la seva trajectòria s’ha desenvolupat a la capital catalana, coneixia bé la petita església.

Recentment va passar pels Jardins d’art celebrats al poble. En aquestes dues oportunitats que se li presenten ara, no obstant això, podrà fer un plantejament més ambiciós. Al Kunstank presentarà un treball al voltant del concepte de niu, un referent a la seva obra. I atès que una altra de les disciplines que practica és la dansa, la seva escultura té molt present la idea de moviment.

L'art s'encomana a Santa Bàrbara

tracking