Reportatge

L'underground segueix sonant

O s’ho fan ells o la proposta musical al país quedaria coixa del peu més underground, per això un grup d’aficionats ha creat una associació per continuar endavant amb el Rockòdrom, cicle impulsat per Santi Casas i que arriba a la sisena edició.

L'underground segueix sonant

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Divendres arrenca un cartell que portarà una vintena de concerts al llarg dels propers vuit mesos, a banda del Rockòdrom Kids, proposta dissenyada perquè els menuts s’acostin a la música que agrada als pares. Serà a l’escenari d’una de les sales del complex Tabola massanenc, amb un reguitzell de bandes de l’escena del metal, el punk i el rock més contundent, amb espai per al rap i per a la música feta al país, amb formacions de més llarg recorregut, com Four Flags, i d’altres d’emergents. Precisament seran formacions andorranes les protagonistes del final de festa de la programació, al juny.

Casas –músic ell mateix: Mordigans o Punkers Love 80’s– ha mantingut l’impuls de les sis edicions que ja comença a sumar el Rockòdrom –el cicle va portar al país gent com Marky Ramone–, però la tasca és massa feixuga i força preocupant per a la butxaca per assumir-la en solitari. Per això ja l’any passat el Rockòdrom va passar a ser gestionat des d’una associació sense ànim de lucre que va constituir amb altres aficionats que no volien deixar-se perdre el cicle. “I tornem a estar molt malament de sales que ofereixin música en directe, a part de la irreductible La Fada i algun local que programa un concert de tant en tant”, argumenta Casas.

Pel Rockòdrom desfilaran alguns caps de cartell de l’escena underground als països veïns. Començant per Vita Imana, formació de metal espanyola que va viure el seu moment àlgid fa cosa de quatre anys i que ara, amb nou cantant, segurament s’enfilarà de nou. També el punk rock català de Crim, que últimament es troba de gira de manera permanent. També estan entre els noms amb més reclam Implore o Syberia, dos clars exemples de grups que estan a punt de fer un salt important. Que és un dels segells distintius del Rockòdrom: haver “tingut ull clínic” per aconseguir portar a Andorra grups que poc temps després “ja no tindríem capacitat econòmica per contractar”, explica Casas gràficament. Un exemple, els bascos Berri Txarrak.

El cicle començarà divendres, amb una nit dedicada al rap, amb un cartell que encapçala Veloziraptors, amb música de factura nacional. Dissabte, Pycaya i Diáspora. Que serà també el dia que s’iniciï el Rockòdrom Kids, que protagonitzaran les formacions que toquin cada dissabte. Una proposta original que en passades edicions va fer fortuna i que compta amb el suport de Centre Auditiu Andorrà: aporta els taps per a les orelles perquè el possible excés de decibels no causi problemes als petits.

De moment la programació està arrodonida amb els mitjans de què disposen –una de les escassíssimes iniciatives de programació privada al país–, però Casas i el seu equip confien que constituïts en associació podran optar al suport de les administracions i la societat d’autors.

tracking