Reportatge

Set somiadors (més una)

S’encamina pas a pas cap als noranta anys i és un pou no sols d’experiències, sinó de somnis. Sergi Mas és un dels set protagonistes, set somiadors, que desfilen pel segon llibre de l’encampadana Susanna Ginesta, ‘Anatomia d’un somni’.

Set somiadors (més una)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El llibre, que es presentarà el dia 27 vinent a la sala d’exposicions del comú d’Encamp, és la crònica dels somnis de set emprenedors, que és justament el subtítol del volum. A la de Mas –no cal explicar ni qui és o què ha fet a la vida o per què necessàriament encapçala els relats– s’afegeixen les històries d’altres persones que van saber veure una oportunitat a la vida i la van perseguir, van prémer a fons per obtenir allò que desitjaven. Carla Riestra, que va posar dempeus una ONG, Cooperand, amb la qual treballa a Bolívia. L’esquiador Joan Verdú, convertit en un dels ambaixadors esportius del país. Felip Gallardo, que va impulsar la trobada TEDxAndorra la Vella amb “un desig commovedor de compartir, d’ajudar les persones i d’establir una connexió entre elles”, apunta Ginesta. També hi ha Guillem Viladomat, que amb l’autora exposa els passos per posar en marxa Alpify i Safe365, i els germans Paola i Humbert Sasplugas, que van combinar talent creatiu i empresarial per crear una marca de joieria.

Els set relats confegeixen el segon llibre de l’encampadana –després de Com vaig aprendre que mai no és tard per emprendre–, un treball que va néixer del seu convenciment que “a Andorra hi ha moltes, moltes, moltes persones amb somnis, projectes i desitjos meravellosos, moltes d’anònimes, de les que ens trobem cada dia pel carrer”. Gent, hi afegeix, que té molt a explicar i en qui d’altres –els joves, per descomptat, però no únicament– es podrien emmirallar. Gent emprenedora però no tan sols en el sentit empresarial del terme, precisa l’autora, “sinó que tots som emprenedors de la vida”. Perquè tothom, insisteix, té un somni i els somnis tenen a veure amb la filosofia de vida, amb el propòsit de cadascú, “encara que a vegades no sabem veure’l”.

Al volum, editat per CulBuks, Ginesta ha volgut trobar un grapat de persones que han sabut reconèixer quin era el seu somni, l’han perseguit i s’han fet els seus amos. “Vaig rumiar que si a Andorra hi ha tanta gent interessant, amb talent, els havia de trobar perquè compartissin la seva experiència”. Són “els meus somiadors”. A qui s’afegeix, perquè ella, d’alguna manera, admet, també amb el llibre veu complert allò que desitja i que “per pròpia experiència sé que no és fàcil, que hi ha moments de baixada creativa, dificultats per superar”. Justament per això una de les característiques comunes dels seus protagonistes és la resiliència, la capacitat de refer-se després d’un fracàs. “Són gent treballadora, amb capacitat de sacrifici, perseverant i capaç de transmetre el seus projectes als altres i aconseguir que també hi creguin.”

La mesura de l’èxit

L’èxit, això sí, puntualitza l’escriptora, “cadascú el mesura a la seva manera”, però en tot cas per a ella “estar en camí ja és tot un èxit”. Puntualitza: “Sovint veiem qui hi ha al top i només ens fixem en allò, però no tenim en compte tot el camí recorregut.” O bé “ens pensem que per ser fills de o germans de ja ho tenien fet”, quan “això està lluny de la realitat, perquè el finançament d’un projecte certament és important, però s’ha de treballar de valent, i continuar sempre fent-ho, perquè els somnis van evolucionant”. Cal també, finalment, “saber veure l’oportunitat, reconèixer-la i llançar-s’hi amb voluntat”.

tracking