Reportatge
Quan Nadal era el 25
Volen reproduir com era un Nadal auster, el que celebraven els rebesavis, els padrins, abans que la situació es descontrolés i les festes es convertissin en una marató de dos mesos de consumisme. Cal Pal reprodueix com eren les festes quan era simplement Nadal.
Va ser als setanta i, sobretot, els vuitanta quan les festes nadalenques van començar a canviar per esdevenir el que són avui, recordava ahir Esther Jover, la responsable de Cal Pal, antiga casa pairal reconvertida en espai de reflexió cultural. Ells proposen tornar la vista enrere, als anys quaranta i cinquanta, quan per aquestes contrades no se n’havia sentit a parlar del Pare Noel i els regals eren ben humils –una fruita o llaminadura, algun cèntim; una nina o un soldadet de plom en el millor dels casos– i els portaven els Reis Mags. Que cadascú s’imaginava a la seva manera perquè encara no existia la dictadura de l’audiovisual. La casa, documentada des del 1347 i rehabilitada en els últims anys, depararà al visitant l’oportunitat de fer aquesta mirada al passat, amb elements com una taula parada com si s’hi hagués de reunir la família. És clar que s’hi escola la modernitat, en la il·luminació exterior, que reproduirà una nevada. O fins i tot en la tradició –relativament recent– de decorar un arbre. Això sí, va puntualitzar Jover, “sostenible”: no es tractava d’anar i tallar un avet viu, així que l’han reproduït amb branques i branquillons i pinyes, ornamentat amb boles de llana, que és com es feia d’antuvi.
Coques i ball per Sant Esteve
Als recorreguts programats durant les properes setmanes s’explicaran detalls referents a com es vivia el Nadal: el jovent recollia coques per les cases, que recorria cantant, i el dia de Sant Esteve se les cruspien ballant a la vora d’un foc a la plaça. Un dels punts que des de Cal Pal es considera indispensable és celebrar aquesta festivitat en família. Per aquest motiu, s’ha dissenyat un seguit d’activitats adreçades als més petits on, a banda de divertir-se, també aprendran. Així, els dissabtes 14, 21 i 28 de desembre i també el 4 de gener del 2020, entre les 16 i les 18 hores, s’organitzarà una activitat infantil que consistirà a fer dibuixos, pintar fruites i penjar decoració i desitjos a l’arbre per acabar fent cagar el tió. Un dels plats forts de tota la programació prevista serà una sessió de contacontes que serà a càrrec de l’actriu i narradora Carol Caubet. Utilitzant el pessebre com a fil conductor, “començarem a explicar la història del nen Jesús i la dels Reis d’Orient per finalitzar sabent d’on ve l’origen del Nadal i la història de fer cagar el tió”. Tampoc perdrà importància en aquesta activitat la pedra seca, ja que s’ha inclòs el concepte de la tècnica en els contes, fent d’aquesta manera al·lusió al patrimoni cultural vernacular, una qüestió en què l’espai de la Cortinada està treballant amb intensitat. D’altra banda, va explicar Jover, continuarà exposada al públic encara durant un temps la selecció d’obres de Jordi Fulla, artista català recentment desaparegut.