història
La preocupació de prendre xocolata en la Quaresma del segle XVIII, a l'arxiu lauredià
L’arxiu comunal de Sant Julià de Lòria, en l’article mensual de la revista Pel forat del pany, ha publicat l’equilibri en la xocolata durant la Quaresma al segle XVIII. En el llibre d’actes de l’anomenat Molt Honorable i Magnífic consell de Carnestoltes es parla de la preocupació que hi havia pels “abusos” que es cometien durant els dies de Carnaval. Arribats a la Quaremsa, que s’havia de complir, entre altres, el dejuni, va arribar l’assumpte d’aquest aliment al Papa Pau V i al Papa Gregori XII davant la incertesa de si es podia consumir o no. Aquests, però, van respondre que en tractar-se d’una beguda, aquesta no trencava el dejú. En el document també s’explica que la preparació de la xocolata era amb aigua a Espanya i a França amb llet i que la parròquia estava a “la moda” per la proximitat de la primera fàbrica de xocolata d’Europa a Barcelona.