Homenatge

Antoni Morell, una vida polifacètica

El Consell General va acollir ahir al vespre el primer acte d’homenatge a l’escriptor presentant el llibre ‘De la governança d’un país’

Antoni Morell, una vida polifacèticaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“La memòria és cultura i la nostra cultura és memòria”. Aquesta és una frase que l’escriptor Antoni Morell havia dit alguna vegada a l’exsíndic general Joan Gabriel, segons va assegurar, ahir, en la presentació del llibre De la governança d’un país. És el darrer treball de Morell i representa una carta a Antoni Fiter i Rosell, l’autor del Manual Digest, en la qual l’escriptor fa una reflexió sobre la situació política i social del país analitzant i adaptant les màximes que va escriure Fiter i Rosell ara fa més de 200 anys.

La presentació es va dur a terme ahir al vespre al vestíbul del Consell General i va ser conduïda per la síndica general, Roser Suñé; l'exsecretari general dels Serveis del Copríncep Episcopal, Joan Massa; l'exsíndic general, Joan Gabriel, i també Josep Dallerès, d'Anem Editors. Aquesta, s’havia de dur a terme en els actes inclosos dels 600 anys del Consell General, però per qüestions tècniques es va haver d’ajornar. En aquest sentit la síndica general, a a part d’explicar moments viscuts amb l’escriptor, va agrair la disponibilitat d’Anem Editors per haver popgut ajornar l’acte.

En l’acte, en què van ser presents diverses personalitats del país com el cap de Govern, Xavier Espot; la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva; la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, com també companys polítics com ara l’excap de Govern, Albert Pintat, que va coincidir amb Morell quan era ambaixador al Vaticà, va servir per fer un elogi i un homenatge a la vida de l’escriptor, que va estar implicat en el teixit cultural i associatiu del país, però també en l’àmbit polític. En aquest sentit, la ministra va assegurar que és molt díficil encasellar Morell en un aspecte i que amb els actes d’homenatge “es vol destacar la figura d’una persona humanista implicada en el món cultural i institucional”. També en la mateixa línia, Joan Massa, que va escriure l’epíleg del llibre, en la presentació va destacar la capacitat de ser “polifònic”en el sentit de tenir veu per parlar de molts temes, com també de les seves publicacions al Diari, on Morell havia parlat de diversos temes i que havia considerat que el 2020 seria l’any de la prudència i que “s’intentarà trobar millores pel que fa a l’emergència de l’habitatge”.

El llibre, a part de les reflexions i l’opinió sobre les màximes de Fiter i Rossell, també compta amb un pòrtic de l’exsíndic general i amic de l’autor JoanGabriel. “Quan m’ho va demanar vaig dir que sí sense pensar-m’ho gaire i la veritat és que no era fàcil fer un pòrtic que parli del llibre i de l’autor”, va explicar l’exsíndic.

L’acte d’ahir va ser el primer del Mes Morell, en què al llarg del mes de març estan preparats diversos esdeveniments per mostrar les diferents vessants de l’autor. El pròxim serà el dia 12 de març, la plaça de les Fontetes de la Massana amb un concert que anirà a càrrec del pianista i compositor Jordi Barceló i de la soprano Jonaina Salvador.

tracking