Reportatge

L'art amb mirada solidària

L’artista Sonia Bermúdez presenta aquesta tarda una exposició solidària anomenada ‘Mapes i migracions’ en què vol mostrar detalls que recordin diverses ciutats mundials, fent ús del plàstic, bàsicament. Els diners recaptats van destinats a la formació de joves a Lima.

L'art amb mirada solidàriaMartí Pons

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Barcelona, Los Angeles, Londres i París. Quatre ciutats situades en diversos països amb aspectes culturals que poden tenir punts en comú però que en primer moment són totalment diferents, ja sigui per la gent, la gastronomia o l’idioma. Però hi ha qui hi troba una relació i és capaç d’unir-les en una sola exposició. Aquest és el cas de l’artista Sonia Bermúdez, nascuda a Lima (Perú), amb el pare d’allà però la mare catalana, i que inaugura aquesta tarda a les 19.00 hores una exposició amb el títol Mapes i migracions a la galeria Art al Set, com també a la Taranmana.

Aquesta és la mostra d’un total de dotze peces que l’artista ha treballat en el darrer mig any, en què vol mostrar punts concrets de les ciutats a través d’objectes, paraules o mapes que puguin recordar-les com, per exemple, un mapa de Londres que mostra la pobresa que hi havia l’any 1887. Assegura que ha volgut centrar-se en ciutats i no estats perquè considera que els països són fronteres polítiques i que per als artistes la cultura i l’art és present a tot arreu més enllà de les barreres. A part de la gran barreja que avui en dia hi ha a totes elles. I per què aquestes quatre en concret? Bermúdez diu que té un lligam amb totes elles personalment i amb aquesta mostra en vol fer un petit “homenatge”. A més, vol posar en valor la rellevància que tenen en l’art en l’àmbit internacional.

Amb l’ajuda de la dissenyadora Shiraz Arfa, el material que ha utilitzat bàsicament és el que ella en diu “l’or de l’actualitat”, és a dir, el plàstic. L’artista, a partir d’aquesta matèria, el reutilitza i li dona noves formes que el converteixen en objectes i obres d’art que canvien totalment d’aspecte. De fet, ho compara amb l’or per les grans quantitats que s’utilitza, alguns plàstics molt cars, diu, i la gran part acaben a les escombraries sense trobar-los un segon sentit. Tot i això, també s’hi troben altres elements com seda o fusta de bambú, basant-se en el fengshui, un sistema filosòfic xinès basat en l’ocupació conscient i harmònica de l’espai, amb talles i seqüències que han permès l’equilibri de les seves obres.

L’exposició, que es podrà veure a les dues galeries, té un rerefons més enllà del vessant artístic. La mostra forma part d’un projecte solidari en què la recaptació anirà destinada a la formació de joves a Lima. Des de fa uns anys l’Anglo Peruvian Society de Londres du a terme unes subhastes d’experiències a diversos països del món, entre els quals, enguany, per primera vegada, ha estat inclòs Andorra. D’aquesta manera, a partir de demà alguns peruans que viuen al país anglosaxó visitaran diferents espais del país com el Columba o el Museu del Tabac, acompanyats de Bermúdez. A part, també es procedirà a la mostra de l’exposició i els interessats tindran a disposició la venda de les obres.

La subhasta es va dur a terme el mes de novembre passat a l’Arts Club de Londres. Els diners recaptats van anar directament a l’escola D1 de Lima, una associació cultural sense finalitats lucratives, orientada a la transformació social i a la promoció cultural i que va ser fundada per la ballarina peruana Vania Masías l’any 2005. Des de llavors, segons va explicar Bermúdez al Diari, han passat fins a 8.000 estudiants amb risc d’exclusió social que a hores d’ara es troben treballant en projectes de dansa, sobretot, en l’àmbit professional.

Així doncs, l’artista presenta una exposició amb una profunditat humanista i solidària que pretén apropar a la ciutadania local i que vol fer entendre que l’art no tan sols es troba a les grans ciutats, sinó que com diu ella és present a tot arreu.

L'art amb mirada solidària

tracking