Reportatge

Conèixer el país jugant

Els museus de gestió estatal comptaran amb llibrets, en què s’inclouran diversos jocs destinats al públic familiar per poder aprendre la història i el patrimoni andorrans d’una manera lúdica. El nombre de visitants va augmentar al 6,5% l’any 2019 respecte l’any anterior.

Conèixer el país jugantSFDG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Jugar i al mateix temps aprendre la història i el patrimoni andorrans d’una manera accessible tant a les famílies com a les escoles. Aquesta és la idea del nou projecte d’Olga Armengol, de Dinàmic Logopèdia i Psicologia, juntament amb el ministeri de Cultura i l’Àrea de Museus, que es va presentar ahir el matí al Rosaleda.

Els museus donen joc és la iniciativa que es podrà veure a partir d’ara en cadascun dels museus de gestió estatal i el Santuari de Meritxell. Això serà possible amb un total de vuit llibres que presenten un seguit de passatemps i trencaclosques per als més petits, sobretot pensat per a infants a partir dels sis anys i fins als dotze anys.

A manera de fascicle, cadascun dels museus comptarà amb un dels llibrets amb curiositats i explicacions de l’espai. El conjunt de llibres formen la família Valira, que es defineix com a “Andorrana, que estima el país per les seves tradicions i per la seva gent”. Tot i que en un primer moment es presenta com a una família clàssica, és a dir, la figura materna i paterna, Armengol va explicar al Diari que en cap moment es volia posar en relleu com a eina pedagògica un tipus de família discriminant a les homosexuals o monoparentals, sinó que “vol ser una representació intergeneracional de la població andorrana”. El cost serà de 0,50 cèntims d’euro cadascun dels llibres o bé de 3,5 euros si s’adquireix tota la col·lecció.

Apropar les famílies als museus és una de les intencions que ahir va explicar Marta Planas, responsable de l’Àrea de Museus. A més, Els museus donen joc vol ser un complement per als docents, “que visiten els espais amb els alumnes i que els serveix per adaptar les visites en forma de taller”, va afegir la ministra de Cultura, Sílvia Riva.

No és pas perquè les xifres de visites siguin negatives. De fet, el 2019, incloent-hi els museus tant de titularitat pública com privada i mixta, es va augmentar fins al 6,5 per cent el nombre total de visitants amb 191.281 persones, un augment representatiu respecte a l’any anterior amb gairebé 180.000 persones i el 2017 amb 181.000.

“De març a juny és quan tenim la màxima afluència escolar”, deia Planas. “La majoria dels usuaris que hi assisteixen són nacionals, i hi ha activitats, sobretot a l’estiu, que tenen una molt bona resposta”, va afegir.

El Museu Fàbrica Reig, a Sant Julià de Lòria, encapçala la llista amb un total de 21.616 visitants, una xifra que va augmentar gairebé 4.000 persones més respecte al 2018. L’acompanyen Casa de la Vall en segon lloc amb 19.320 persones i el Centre d’Art d’Escaldes-Engordnay amb 17.930.

Amb aquestes bones xifres, van considerar que amb projectes com el rodatge de la pel·lícula Fred, en què alguns espais estan tancats o alteren l’horari temporalment, no suposarà una pèrdua, al contrari, la ministra va assegurar que “és una manera de potenciar els espais donant-se a conèixer al cinema”.

EL MINISTERI VOL FACILITAR ELS TRÀMITS PER ALS RODATGES

La ministra de Cultura, Sílvia Riva, va explicar, ahir, durant la presentació del projecte Els museus donen joc i del balanç de visitants als Museus, que s’està estudiant la manera de facilitar l’entrada el país d’equipament relacionat amb rodatges i els tràmits administratius. En aquest sentit, la ministra va assegurar que amb la pel·lícula Fred és la primera vegada que es troben amb aquest tipus de situacions, i que s’està valorant la possibilitat de fer modificacions a alguna norma, tot i que “s’ha de veure fins a quin punt es pot i si s’ha de fer una modificació en el reglament o la llei”. Amb tot, Riva va assegurar que es vol facilitar que el Principat pugui ser escenari de rodatges, tenint en compte l’entorn paisatgístic que presenta.

tracking