Un moment de 'Narcogallegos', el nou documental de Movistar Plus+.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

nalitzar el mercat actual de la droga, com ha evolucionat el seu transport en els últims anys i qui ha recollit el testimoni de Sito Miñanco a Galícia és l’objectiu de Narcogallegos, un documental creat i dirigit pel periodista Víctor Méndez Sanguos que s’estrena aquest dimecres a Movistar Plus+.

En els seus dos episodis, Narcogallegos du a terme una àmplia anàlisi sobre el narcotràfic a les costes gallegues a través dels seus protagonistes, i desgrana el negoci de les drogues des de diverses perspectives. “Veurem operacions antidroga en ple desenvolupament, en viu, però no tan sols escoltarem el que diu la policia o la vigilància duanera. També escoltarem les converses que mantenen els narcotraficants, amb les seves pròpies veus, en ple transport de cocaïna”, apunta Méndez en un comunicat de la plataforma.

A final dels anys 80 les costes gallegues es van convertir en la principal porta d’entrada de cocaïna a Europa. Les administracions van haver de prendre mesures i els millors agents antidroga es van desplaçar fins a Pontevedra per intentar acabar amb el problema. Avui dia, Galícia –juntament amb Holanda i Algesires–, continua sent un dels punts neuràlgics de la recepció i distribució de droga per Europa. “La intenció del documental és actualitzar al màxim la qüestió i obrir un debat, perquè 2021 va marcar rècords de confiscacions de cocaïna a tot el món”, afegeix el director, periodista especialitzat en narcotràfic.

En cada lliurament es desgrana el negoci de les drogues des de totes les perspectives possibles. Segons Méndez, Narcogallegos és “la veu dels màxims responsables antidroga de Galícia i d’Espanya, però també de la judicatura, de les associacions contra el narcotràfic i dels polítics”. Al mateix temps, periodistes de Sud-amèrica i d’Europa ofereixen també diferents punts de vista.

tracking