Televisió

Missió tràgica

Movistar plus+ recupera a la docusèrie de quatre capítols ‘Los 8 de Irak’, que s’estrena avui, la història dels agents del CNI assassinats en una emboscada el 2003.

Un fotograma de 'Los 8 de Irak', que arriba avui a Movistar Plus+.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Movistar Plus+ estrena avui Los 8 de Irak, una sèrie documental que recupera la història dels agents del Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol que van ser víctimes d’una emboscada a la carretera de Latifiya (Iraq) l’any 2003: set van morir i només un va aconseguir tornar al seu país amb vida. A través de quatre episodis, la sèrie, produïda per la plataforma i 100 Balas, narra la major tragèdia en la història del CNI, a través d’una recreació de la vida dels protagonistes, la situació de l’Iraq i el testimoni d’exagents dels serveis secrets, polítics, diplomàtics i fins i tot gihadistes.

El 29 de novembre de 2003, els vuit membres dels serveis d’intel·ligència espanyols havien participat en una reunió a Bagdag i es disposaven a tornar a les seves bases per carretera a través de la Ruta Jackson quan van ser víctimes d’una emboscada.

La producció està dirigida per Fátima Lianes, que ha reconegut que es tracta d’una història que portava “molts anys” al seu cap però que ha estat “un repte” abordar el dolor que el succés havia causat. “A mesura que em submergia en la història, em vaig adonar que calia portar-la més enllà del thriller polític, calia mostrar el rerefons humà dels agents”, ressalta.

Els capítols recreen la tragèdia dins del context en el qual es va produir, amb l’objectiu de fer arribar als espectadors l’evolució política i social de l’Iraq, la història personal dels agents secrets i la completa entrega a la seva missió. Es tracta de més de 30 entrevistes, realitzades en més de 40 localitzacions diferents que inclouen Espanya, l’Iraq, Turquia o els Estats Units. Hi han participat, entre d’altres: Jorge Dezcallar, exdirector del CNI; María Dolores Vilanova, ex-secretària general del CNI; Mónica Prieto, corresponsal de guerra; o John Nixon, l’agent la CIA que va interrogar a Sadam Husein després de la seva captura.

tracking