Televisió

Una vida de novel·la

Netflix estrena el dia 30 ‘Un hombre de acción’, film que repassa la increïble història de l’anarquista Lucio Urtubia. Juan José Ballesta encapçala el repartiment.

Juan José Ballesta en el paper de Lucio Urtubia.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La increïble vida de Lucio Urtubia, el paleta navarrès que a final dels anys 70 va posar contra les cordes el banc més poderós dels Estats Units, fa el salt a la ficció audiovisual, amb Juan José Ballesta com a protagonista, al film Un hombre de acción, que s’estrenarà a Netflix el 30 de novembre. La figura d’aquest històric anarquista, mort al juliol del 2020 a 89 anys, ja havia estat objecte d’un documental, Lucio (2007), dirigit per Aitor Arregi i José María Goenaga, diversos llibres i un còmic, El tesoro de Lucio (Mikel Santos, 2018), però no se n’havia fet fins ara una pel·lícula de ficció.

“És una història de David contra Goliat o com una puça pot vèncer un elefant”, ha explicat el seu director, Javier Ruiz Caldera, en una entrevista amb Efe. “Tendim a pensar que un no pot fer res contra una cosa tan gegant, però això va passar de veritat i demostra que a vegades sí, que l’impensable es pot aconseguir”, afegeix el director.

Nascut a la localitat navarresa de Cascante el 1931, Urtubia va realitzar activitats de contraban mentre feia el servei militar, i en ser descobert va desertar i va fugir a França el 1954, on va començar a treballar com a paleta -ofici que mai va abandonar-, alhora que va entrar en contacte amb les Joventuts Llibertàries. El film reflecteix la importància que va tenir en la seva vida conèixer el guerriller antifranquista Quico Sabaté (Miki Esparbé), a qui va allotjar a casa seva a París durant anys i que el va introduir en el món dels robatoris i atracaments per aconseguir fons per a la causa revolucionària.

Amb el temps Urtubia va anar deixant els atracaments per especialitzar-se en la falsificació. En les seves memòries explica que va arribar a tenir una trobada amb el Che Guevara per proposar-li un pla que consistia a enfonsar l’economia dels Estats Units omplint el mercat de dòlars falsos, però el guerriller argentí no s’ho va prendre seriosament.

El seu major cop el va donar a final de la dècada dels 70, quan va estafar més de 20 milions de dòlars a l’actual Citibank mitjançant falsificacions del que es coneixien com a xecs de viatge. La recaptació es va destinar a finançar diferents moviments guerrillers a Llatinoamèrica i Europa.

Ni Urtubia ni els seus familiars han estat implicats en el projecte, però el coneixien i van donar el seu consentiment, segons el director, que no va arribar a reunir-se amb ell, tot i que sí que ho va fer el guionista, Patxi Amezcua.

tracking