Televisió

La setmana d'Eurovisió

Liverpool acull entre avui i dissabte la 67a edició del certamen musical, amb el Regne Unit i Ucraïna de coamfitrions i la cantant sueca Looren com a favorita.

L'M&S Bank Arena de Liverpool ja ho té tot enllestit per acollir el festival.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Festival d’Eurovisió 2023 se celebra a partir d’avui a Liverpool amb dues semifinals i un nou sistema de votació que donarà més poder al públic que triarà el guanyador o la gua­nyadora en la final de dissabte vinent. Suècia, amb qui va ser guanyadora del festival del 2012, Loreen, se situa com a favorita a les enquestes.

La 67a edició del certamen organitzat per la Unió Europea de Radiodifusió (UER) és excepcional pel fet de comptar amb dos països com a amfitrions, el Regne Unit i Ucraïna, després que aquest últim guanyés l’edició passada però no hagi pogut acollir el certamen per la invasió russa. El lema triat ha estat United by Music (Units per la música).

Fins a 37 països opten a emportar-se el guardó del festival de la cançó europea, el reconegut micròfon de cristall que es lliurarà a la final del dissabte a l’M&S Bank Arena de Liverpool, a la qual el Regne Unit, França, Alemanya, Espanya Itàlia i Ucraïna passaran sense haver de lluitar a les semifinals, que tindran lloc avui i dijous.

Aquesta nit, Noruega, Malta, Sèrbia, Letònia, Portugal, Irlanda, Croàcia, Suïssa, Israel, Moldàvia, Suècia, Azerbaidjan, la República Txeca, els Països Baixos i Finlàndia es jugaran la seva plaça a la gran final en aquest ordre. A la semifinal de dijous seran Dinamarca, Armènia, Romania, Estònia, Bèlgica, Xipre, Islàndia, Grècia, Polònia, Eslovènia, Geòrgia, San Marino, Àustria, Albània, Lituània i Austràlia els que es disputaran el pas.

Ja en aquestes dues semifinals s’aplica el nou sistema de votació, que suposa que només l’audiència, sense el jurat professional, sigui qui decideixi els països que es classifiquen. En concret, a la primera semifinal podrà votar el públic dels 15 països participants i els espectadors d’Alema­nya, França i Itàlia, i a la segona, l’audiència dels 16 territoris participants i d’Espanya, el Regne Unit i Ucraïna.

També s’incorpora com a novetat a les votacions que països no participants puguin votar a la final, uns vots que s’uniran i es lliuraran com a punts d’un país. Els vots del jurat professional, que manté la força per a la gala final, es combinaran amb els de l’audiència global.

tracking