Televisió
Conspiració a Glen
La plataforma de Netflix acaba d’estrenar El clon de Tyrone, una barreja esbojarrada de ciència-ficció amb pinzellades de crítica social i estètica dels 70
Juel Tylor debuta com a director cinematogràfic amb una proposta trencadora, plena d’acció i amb un rerefons social, que Netflix va estrenar el 21 de juliol en resposta a les grans produccions de l’estiu.
El Clon de Tyron ens mostra com l’atzar uneix tres personatges desconeguts entre si: un traficant, una prostituta i un proxeneta, però pertanyents a la mateixa comunitat afroamericana de Glen, situada en algun lloc imprecís dels Estats Units, una nit que es produeix un de tants altercats a què ja estan avesats. La diferència, però, és que aquest cop no es tracta d’una simple baralla, sinó que a mesura que van tirant el fil, van destapant una conspiració governamental d’experimentació genètica il·legítima.
Escrita conjuntament amb Tony Rettenmeier, amb qui ja havia fet parella per fer el guió Space Jam: una nova era, la pel·lícula destaca per un guió original i ple de girs que condueixen a situacions exagerades, capaç de barrejar diferents gèneres com la ciència-ficció, la comèdia i una forta càrrega de reivindicació social, fent una revisió del subgènere conegut com a blaxpotation; el moviment cinematogràfic de principis dels setanta a favor dels moviments pels drets de la comunitat afroamericana.
En el repartiment destaquen les actuacions dels tres protagonistes, interpretats per John Boyega (conegut per la seva actuació a La dona del rei), Jamie Foxx (Torn de dia) i Teyonah Parris (Wandavision).
La fotografia, a càrrec de Keng Seng, recorda molt explícitament a pel·lícules icòniques dels setanta, com Shaft, amb una textura granulosa, com si hagués estat filmada de forma analògica, i també repara en detalls com l’assignació d’un color diferent a cadascú dels personatges.
El clon de Tyrone, distribuïda per Netflix, és una producció de les companyies: Federal Films, MACRO i Made with Love Media.