treballs de restauració a l'església
Sant Vicenç d'Enclar recupera l'aspecte original
L’àrea de Cultura organitzarà les primeres visites guiades en la festivitat de Santa Coloma
El campanar de Sant Vicenç d’Enclar torna a alçar-se sobre Santa Coloma com havia fet abans que les pluges del 2019 l’esfondressin. La restitució ha estat una comesa en què ha participat un equip multidisciplinari de tècnics especialitzats en patrimoni i ahir finalment es va poder celebrar la seva inauguració, que va comptar entre d’altres amb Xavier Espot, el cap de Govern, Mònica Bonell, ministra de Cultura, i Cinta Pujal, cap de l’àrea de Patrimoni.
En els seus parlaments Espot va elogiar la feina feta per l’equip de tècnics, “tant l’esforç, com la precisió de les tasques”, i va expressar l’orgull d’haver pres una decisió encertada: “Hem tingut la fortalesa de tornar a aixecar el campanar, reconstruir-lo i deixar-lo fins i tot millor de com estava.” Espot va destacar la importància de salvaguardar el patrimoni, “una característica pròpia d’un país modern”. Al seu torn, la ministra va posar en valor el rigor del projecte: “Tant l’esforç, com la precisió de les tasques.” També va anunciar que s’organitzarien visites guiades, que s’iniciaran durant les festes de Santa Coloma, per donar a conèixer la història de l’emplaçament i les feines realitzades durant la seva restitució.
La inauguració també va ser l’excusa per donar a conèixer els criteris i les diferents tasques tècniques de l’obra. Segons Pujal, el fet d’haver escollit reconstruir el campanar de la forma més fidedigna possible ha vingut donat “per les cartes internacionals, que marquen pautes de com s’han de reconstruir aquests edificis”. En el cas del campanar s’uneix que té uns trets identitaris per a la comunitat i a més forma part d’un jaciment declarat bé d’interès cultural. Aprofundint més en les tasques concretes de la rehabilitació, Andreu Canut, arquitecte d’Altura i un dels tècnics del projecte, va exposar que el repte ha estat aconseguir restaurar el campanar seguint el model original. Això s’ha aconseguit, segons Canut, “gràcies a la classificació i recollida de les pedres després de la caiguda, i a les nombroses fotografies que figuren del campanar”. L’arquitecte va detallar que mentre que a l’exterior s’ha recuperat una imatge molt similar al campanar que tothom recorda, a l’interior s’ha deixat una evidència clara de la intervenció com a testimoni dels fets. En el marc de la visita, també es va informar que el pressupost ha estat de 41.000 euros per la direcció i el projecte, i 187.000 per l’obra, i es va anunciar que s’organitzarien visites guiades per donar a conèixer la història de l’emplaçament i les feines que han suposat la restitució del campanar, que s’iniciarien durant les festes de Santa Coloma.