Televisió

Llum al final del túnel

El sindicat de guionistes de Hollywood i la patronal de productors arriben a un principi d’acord que podria posar el punt final a la vaga els propers dies.

Llum al final del túnel

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Sindicat de Guionistes de Hollywood (WGA) i l’Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP) van assolir la matinada d’ahir (hora d’Andorra) un principi d’acord per a la creació d’un nou conveni col·lectiu, el que obre la porta a la fi de la vaga. La WGA va indicar en un comunicat penjat a les xarxes que el possible pacte aborda tots els temes clau de la negociació, però està pendent d’una ratificació final.

En tot cas, la resolució permet albirar la llum al final del túnel per a Hollywood, que manté en pausa la majoria de les seves produccions a causa de les aturades. Els estudis, però, encara han de negociar amb el gremi d’actors (SAG-AFTRA), que es manté en vaga des del juliol.

Segons s’afirma al mitjà digital IndieWire, tot i que cap guionista tornarà a la feina fins que el contracte sigui ratificat, els piquets se suspenen. No obstant això, des del WGA sí que s’ha animat tots els autors que se sumin aquesta setmana als piquets dels intèrprets.

La WGA apunta que el que s’ha guanyat en el nou contracte, que no s’ha especificat, ha estat fruit de la voluntat de tots els seus membres per exercir el poder, demostrar la seva solidaritat i suportar la incertesa i el “dolor” d’aquests últims 146 dies. El sindicat de guionistes es va limitar a afirmar que el que s’ha assolit és “excepcional”, i va agrair als seus integrants que el ressò de la seva vaga i el suport d’altres sectors ha aconseguit que els estudis tornessin a la taula de negociació.

L’acord final ha de ser validat primer pel comitè negociador i posteriorment per les juntes del sindicat. Aquesta votació podria tenir lloc avui mateix, i de ser positiva es procediria a decidir quan es posa fi a la vaga. La WGA va començar l’aturada el 2 de maig amb l’exigència de millors condicions laborals, regulació de la intel·ligència artificial i pagaments justos cada vegada que es torni a emetre algun dels seus treballs, els anomenats drets residuals.

tracking