Televisió

S'acaba la vaga

El sindicat d’actors dels Estats Units (SAG-Aftra) posa fi a 118 dies d’aturada després d’assolir un principi d’acord amb els estudis per a un nou conveni col·lectiu.

S'acaba la vaga

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Sindicat d’Actors dels Estats Units (SAG-Aftra) va aconseguir la matinada d’ahir (hora d’Andorra) un principi d’acord amb els grans estudis de Hollywood i plataformes de streaming per a la signatura d’un nou conveni col·lectiu, que suposaria la fi d’una vaga que s’ha prolongat 118 dies. “La nostra vaga ha acabat oficialment i s’han suspès tots els piquets. Hem aconseguit un conveni que permetrà als membres de SAG-Aftra de totes les categories construir carreres sostenibles”, va informar el gremi a través d’un comunicat.

El conveni encara ha de ser ratificat per la junta directiva i els membres del sindicat, i una vegada que això succeeixi es donaran a conèixer els detalls del contracte que regirà els pròxims tres anys de relació laboral entre SAG-Aftra i els estudis representats per l’Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP).

En tot cas, el gremi va avançar que s’ha aconseguit un acord “d’extraordinari abast” que inclou augments en els salaris mínims, “disposicions sense precedents” que protegiran els intèrprets de l’amenaça de la intel·ligència artificial (IA) i “l’establiment d’una prima de participació per streaming”. Els estudis, per part seva, tambévan celebrar l’acord, qualificant-lo d’un “nou paradigma” i van indicar que estan preparats perquè “la indústria torni a la feina d’explicar grans històries”, segons va indicar l’AMPTP en un comunicat.

En les hores prèvies a la signatura del pacte, els productors havien insistit al gremi d’actors perquè prenguessin una decisió com més aviat millor i mirar de salvar així la temporada televisiva o avançar en la programació de pel·lícules del 2024. En les negociacions van estar involucrats els executius d’empreses d’entreteniment com, per exemple, Disney, Amazon, Warner Bros. Discovery i Netflix.

Els actors es van sumar a la vaga que mantenia el Sindicat de Guionistes dels EUA (WGA) el 14 de juliol passat, en la cerca de millors condicions de treball, augments en les remuneracions econòmiques que els artistes perceben a l’hora de la retransmissió dels continguts i una regulació en l’ús de la IA. Amb el final de la vaga, els actors poden reprendre l’activitat habitual des d’ahir mateix, així com participar en la promoció de films i sèries de televisió.

tracking