L'hora dels millennials

La sostenibilitat de l'aigua

La geòloga Cristina Pesado va emprendre un nou camí gràcies a l'Observatori de Sostenibilitat d'Andorra

La sostenibilitat de l'aigua

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cristina Pesado coneix de primera mà la dificultat que comporta realitzar una tesi doctoral. “És molt exigent fer una tesi. No és cap tonteria, requereix molta feina, i sovint et sents una mica sola, ja que només estàs tu i a estones el tutor”, comenta.

Pesado és geòloga, té 32 anys i després d’estudiar una carrera i un màster va decidir passar uns anys fora treballant en qüestions totalment diferents. Un cop va tornar al seu país, a Andorra, sense esperar-ho, li van començar a ploure les oportunitats. Va emprendre un nou camí gràcies a l’Observatori de Sostenibilitat d’Andorra, que li va proposar realitzar un projecte lligat directament als seus estudis. En aquest moment, Pesado va decidir començar la tesi La sostenibilitat de l’aigua a Andorra sota un canvi global: els efectes del canvi climàtic i el socioeconòmic en el futur del recurs hídric’ Aquí va entrar en joc el paper de Govern, que li va concedir l’ajut que li facilita actualment dur a terme la tesi doctoral. “Aquest incentiu em permet viure i dedicar-me 100% al projecte. Sense l’ajut, podria haver realitzat la tesi, sí, però no sé quants anys hauria trigat. La idea és poder enllestir-ho en tres”, diu la geòloga.

Ara està cursant el segon any, i quan acabi encara li quedarà el tercer. Reconeix que està sent una experiència molt enriquidora, on diu “t’has d’espavilar, però alhora aprens moltíssim”. De fet, tot i que es reitera que és una feina molt solitària, també assegura que treballa constantment amb diferents projectes a nivell europeu que tracten els recursos hídrics i que li permeten conèixer a molta gent que es dedica a aquest sector.

Quan ha de donar una resposta aproximada sobre el seu futur, Pesado manifesta que, tot i que no pot predir què passarà, li encantaria poder seguir vivint al Principat. “Seria ideal continuar treballant amb aquesta idea de l’aigua i el canvi climàtic juntament amb l’Observatori de Sostenibilitat”, apunta.

La geòloga reconeix que moltíssima gent marxa fora d’Andor­ra perquè no deixa de ser “un país molt petit que a nivell professional es troba força limitat”. Tot i això, assegura que des del Principat “sempre s’ha ajudat que els joves talents es quedin”. En aquest sentit, Pesado es considera una persona amb molta sort, ja que dins del seu sector ha pogut trobar el seu lloc.

tracking