L'hora dels millennials
Una dosi de motivació
Júlia Sebastià ha anat a Madagascar amb l’ONG Agua de Coco.
Ha estat la seva primera experiència amb un voluntariat internacional i el seu primer contacte amb l’Àfrica. La Júlia Sebastià ha estat durant un mes a Toliara, Madagascar, cooperant amb l’ONG Agua de Coco, entitat que contribueix a la millora de la qualitat de vida de col·lectius en situació d’exclusió, amb especial incidència en la infància. Hi ha anat acompanyada amb la seva amiga Berta Casal i totes dues han aprofitat al màxim l’experiència. “He après moltes coses cada dia”, destaca. Un voluntariat de curta durada com aquest és molt dinàmic perquè el visitant coneix els diferents projectes de l’entitat en poc temps. “He tingut l’oportunitat de conèixer tot el que fan, com treballen i la veritat és que m’ha agradat molt”, explica. Agua de Coco té tres eixos d’actuació a Madagascar, “educació, l’ambiental i tot el que té a veure amb les extraescolars”.
Les seves taques han estat molt variades. Ha impartit classes d’espanyol, ha fet de monitora de lleure i fins i tot ha treballat a una granja. “Tenen un projecte molt interessant amb la Moringa, una planta que té moltes propietats”. Cultiven la planta, l’assequen i elaboren una pols que fan servir per combatre la malnutrició infantil, “donant-lo menjar als nens amb el iogurt” indica la Júlia. Aquest hort es troba a Manguili, una població situada a 27 quilòmetres al nord de Toliara, on l’entitat també té un hotel solidari. Tot el que es menja en aquest hotel surt de les seves collites, és un lloc “molt sostenible”. Un altre de projecte de l’ONG que ha pogut conèixer ha estat el de la llar social on viuen 40 noies adolescents en risc d’exclusió social. “Organitzen moltes sortides amb elles i els hi fan sessions educatives”, en les que també vam participar els voluntaris, afirma la jove de Sant Julià de Lòria.
Destaca de la seva estada el bon funcionament d’Agua de Coco, que lluny de proporcionar ajuda humanitària únicament, segons ella “genera economia i llocs de treball per a la gent local”. També l’amistat que ha sortit entre els voluntaris de diferents llocs de procedència que s’han trobat a Madagascar. La Júlia, que ara estudia Ciències Empresarials a Barcelona, no descarta treballar en la cooperació internacional en el futur. Aquest viatge ha estat una font de motivació i està pensant en nous projectes solidaris que puguin ser sostenibles a llarg termini.