Les imatges de la setmana
La situació de la crisi sanitària deixa imatges diferents a les habituals
Funeral d'estat per les 52 víctimes de la covid-19
L'església de Sant Esteve, a Andorra la Vella, és va omplir de familiars i autoritats per retre homenatge als difunts durant la pandèmia. El funeral d'Estat va estar oficiat pel Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, acompanyat per tots els mossens del país.
Mostres de suport en moments durs
L'arquebisbe, Joan-Enric Vives, i el cap de Govern, Xavier Espot, es van acostar als familiars presents a la cerimònia per donar-los el condol i mostrar-los el seu suport.
Un adeu que esperaven
L'emotivitat i la tristor van ser els sentiments predominants entre els membres de la vintena de famílies que van assistir a l'acte, que no s'havien pogut acomiadar durant la Covid-19.
Un record a tots els difunts
Assistents de totes les edats es van apropar fins a l'altar de l'església per encendre una espelma en record a cada un dels éssers estimats que han perdut arran de la pandèmia.
Comprensió entre famílies
Persones joves i gent gran van compartir els moments de tristesa i dolor amb els membres de la seva família i també amb d'altres assistents que estaven presents a la cerimònia.
Les imatges de la setmana
Els establiments hotelers situats al Pas de la Casa van tornar a obrir les portes per acollir parelles, famílies i grups d'amics que van desitjar passar uns dies a Andorra després de tres mesos de confinament arran de la pandèmia de la Covid-19.
Les imatges de la setmana
La tornada a la feina de molts treballadors ha estat marcada per les mesures de protecció i higiene, com l'ús de les mascaretes i els gels hidroalcohòlics a les recepcions dels hotels.
Les imatges de la setmana
L'ambaixada d'Espanya a Andorra va celebrar l'entrega dels premis de l'Olimpíada de Matemàtiques, tot i que els alumnes guanyadors no van poder estar presents a l'acte.
Les imatges de la setmana
La Massana Còmic va reobrir amb una exposició de luxe: 'Astèrix, als orígens del mite', on es recullen els primers guions, croquis, notes i planxes originals del cèlebre còmic francès.
Les imatges de la setmana
Els andorrans van sortir del país per la frontera del Baladrà mentre que el Pas de la Casa va rebre visitants i els hotels de la localitat encampadana van penjar el cartell de complet.
Proves per detectar si hi ha coronavirus al pas de la casa
Professionals sanitaris es van traslladar al Pas de la Casa per fer proves TMA a 96 treballadors que es van presentar voluntàriament i que han estat en contacte amb els turistes francesos amb l'objectiu d'avaluar l'impacte de l'obertura de la frontera.
Els futbolistes es fan els tests
Els futbolistes i els membres del cos tècnic dels equips de la Lliga Multisegur Assegurances es van sotmetre a la primera fase del cribratge d'anticossos abans de tornar a la feina.
L'inici d'un seguit de mostres
Els treballadors dels establiments del Pas de la Casa van ser els primers a realitzar-se les proves TMA, però Salut preveu que també es facin a centres escolars i centre sociosanitaris.
Proves un per un
Les mostres es van realitzar al Complex esportiu del Pas, on els professionals de la salut van atendre un per un els assistents que de manera voluntària es van apuntar a la prova.
Retorn a la feina
Els jugadors de futbol van començar a entrenar de nou tot i el neguit d'alguns perquè no se'ls havia fet cap test ni proves PCR per assegurar que cap membre patia de Covid-19.
Un record a tots els companys difunts per la Covid-19
Residents i personal sanitari d'El Cedre van sortir al carrer per fer un minut de silenci en homenatge a tots els companys que van perdre la vida durant la pandèmia. El centre sociosanitari de Santa Coloma ha estat el més afectat per la Covid-19.
Minut de silenci a tot el país
Els treballadors del comú de la Massana també van sortir al carrer dimecres a les 12 hores per a recordar els 51 difunts pel coronavirus i recolzar, simbòlicament, els seus familiars.
Els cossos especials, de dol
El Govern va decretar tres jornades de dol nacional i un minut de silenci el darrer dia, en què van participar els cossos especials, com la policia i els bombers.
Sanitaris a les portes dels CAP
Els professionals sanitaris dels centres d'atenció primària del país van aturar un moment l'activitat i van tenir un petit record per les persones que han mort durant l'epidèmia.
Els comuns, en memòria de les víctimes
La plaça de la Germandat va aplegar treballadors del comú de Sant Julià per fer el minut de silenci en suport a les famílies i en record als difunts per coronavirus.
El darrer dia del cribratge massiu, NO PER A TOTHOM
La segona fase del test d'anticossos va acabar el 27 de maig, però durant tota la setmana que ve està operatiu un equip a la capital que repeteix les proves a aquelles persones el resultat de les quals no ha estat concloent i les PCR dels positius en IgM.
Moltes hores de feina junts
Tants dies de treball plegats ha provocat que sanitaris i voluntaris dels 'Stop Labs' hagin creat una amistat, com aquest grup de Sant Julià que ho immortalitza amb una fotografia.
Els bombers, una gran ajuda
El cos de bombers han actuat com a voluntari en l'operatiu dels tests d'anticossos des de la caserna de Santa Coloma, per on han passat els treballadors transfronterers.
Unes punxades amb agraïment
La segona fase del cribratge massiu va fer que els infants tornessin a sentir la petita punxada del test. Molts no van plorar i fins i tot van regalar un dibuix als professionals.
Descansos curts, però agradables
Les estones per descansar, mentre no venia cap persona per fer-se el test, també van ser moment on els voluntaris van poder xerrar més pausadament i trobar coses en comú.
Llestos per a la darrera punxada i el retorn a la normalitat
La segona fase dels tests d'anticossos va començar per a la ciutadania dilluns passat. Milers de persones van tornar als Stop Labs per fer-se la darrera punxada, que determina el resultat del cribratge i permetrà l'obertura de la resta d'activitats.
Una reobertura esperada
La fase 3 del retorn a l'activitat econòmica va provocar que molts sectors tornessin a oferir els seus serveis complets amb mesures de protecció com, per exemple, les òptiques.
A posar-se guapo!
Les perruqueries van ser un dels negocis amb més demanda a la tornada. Homes, dones i infants hi van acudir per arreglar-se el cabell després de dos mesos de confinament.
Cal demanar hora d'avançat
La proximitat entre professional i client que es dona en centres d'estètica i perruqueries ha obligat els treballadors a fer formacions específiques i a atendre només amb cita prèvia.
Els darrers dies plegats
Molts voluntaris del cribratge massiu han compartit plegats els darrers dies dels tests d'anticossos, on tantes hores de feina han creat diverses amistats i records inoblidables.
Gaudir d'una mica més de llibertat durant el confinament
Els grups de gent a la muntanya van ser una imatge habitual el primer dia d'aplicació de les noves mesures d'excepció al confinament que permeten sortir dues hores en dies alterns o una diària sense limitació de distància i l'ús de la bicicleta.
Una activitat refrescant recuperada
Una de les aficions que no comporten risc i que es pot tornar a fer és la pesca. Molts dels amants han tirat la canya des del primer dia a llacs del país per fer-se amb algun peix.
Fer quilòmetres amb bon temps
La meteorologia és un factor que afavoreix les sortides de casa. Una de les accions preferides quan es combina el bon temps i la muntanya és la de caminar i fer quilòmetres.
Els boscos tornen a tenir visitants
Petits grups de persones han aprofitat per agafar el cotxe i pujar ben amunt, un fet que ara es permet, i aprofitar per passejar pel bosc i contemplar la fauna i flora.
Els llacs, un dels llocs preferits
Els més menuts també han pogut gaudir de la natura una estona més i divertir-se jugant a prop de l'aigua de llacs com el d'Engolasters, tot i que sempre amb la mascareta posada.
Primera setmana de tests d'anticossos massius a la població
Els diferents Stop Labs situats a totes les parròquies del Principat han rebut milers de ciutadans que ja s'han fet la primera prova del cribratge. En tots els llocs s'han viscut imatges simpàtiques de famílies i voluntaris com aquestes.
Positivisme entre els voluntaris
Les persones que ajuden en els tests mostren una actitud positiva, fins i tot amb dibuixos escrits a la mascareta per animar els que passen pels Stop Labs, especialment nens.
Coordinació d'una operativa complexa
Són molts els voluntaris que col·laboren amb l'execució dels tests a cada parròquia, la qual cosa fa que la coordinació de les persones i les tasques no sigui una feina tan senzilla.
Moment de descans i un record
Entre tantes hores d'intensitat als Stop Labs, els voluntaris tenen alguns instants per prendre aire abans de tornar a una feina que requereix concentració màxima.
Expectació per la petita punxada
És el moment que més intriga comporta abans de fer els tests: la punxada indolora a un dit a partir de la qual s'extreuen unes gotes de sang per analitzar si hi ha infecció.
Les imatges de la setmana
Les persones que es van presentar per fer de voluntàries per treballar en la logística dels tests d'anticossos massius a tota la població van ser de les primeres a passar per la prova, juntament amb sanitaris, bombers, policies i les seves famílies.
Les imatges de la setmana
Els encarregats de dur a terme les proves van seguir les normes de protecció per extremar les precaucions a l'hora de fer les punxades per evitar contagis.
Les imatges de la setmana
Els voluntaris citats a Escaldes-Engordany també van rebre una formació sobre les tasques que desenvoluparan durant l'operativa que comença dilluns.
Les imatges de la setmana
Els voluntaris del cribratge a Escaldes-Engordany van esperar fent una fila a l'exterior de l'aparcament del pavelló del Prat Gran respectant la distància de seguretat quan van anar a passar la prova.
Celebració de sant jordi amb mascaretes
Els actes per commemorar la diada de Sant Jordi es van veure reduïts a activitats telemàtiques, però moltes llibreries del país van aprofitar la represa de l'activitat per rebre clients, que van aprofitar per sortir i mirar les últimes novetats.
Una oferta per a totes les edats
Les famílies van aprofitar per visitar amb els infants els establiments i fer que els més menuts de la casa poguessin remenar els llibres que estan disponibles per a ells.
La flor més complicada de trobar
La rosa és la flor més comuna per Sant Jordi, però aquest any les restriccions de mobilitat de les mercaderies han fet que s'esgotessin ràpidament i fossin difícils d'aconseguir.
Hora de passejar i fer les compres
La ciutadania va aprofitar l'hora de sortir a passejar i a comprar per adquirir l'oferta literària d'aquesta temporada i fer-se amb les infantils per tenir els petits ben distrets a casa.
Lectura amb material de protecció
Una imatge inusual durant aquesta diada de Sant Jordi va ser la del contacte de guants de plàstic i làtex amb els llibres exposats, molt freqüent en tots els comerços i botigues.
Els infants gaudeixen del carrer després d'un mes de confinament
La primera jornada de l'activació del protocol de sortides va ser un respir per a totes aquelles persones que fa més d'un mes que estan confinades a casa, però sobretot per als més menuts, que van poder fer un volt amb els pares pels carrers.
Una cita que no falla cap dia
El reconeixement a la tasca del personal sanitari té lloc cada vespre des de l'inici de la crisi i reuneix la ciutadania amb aplaudiments, xiulets i crits d'ànim.
Una dosi d'alegria provinent de l'exterior
Personatges infantils de ficció han recorregut els carrers de les parròquies per animar els infants que es troben a casa i fer-los sortir a finestres i balcons per gaudir d'una mica de festa amb música i balls.
Trobades als bancs de la parròquia
La gent gran, que té un horari especial per sortir a passejar, va aprofitar per trobar-se i saludar-se en parcs i places, respectant la distància de seguretat.
Balcons plens d'agraïment
Les terrasses dels blocs de pisos de qualsevol punt del país s'omplen cada vespre a les vuit de persones que surten de dins de casa per aplaudir per la tasca que els professionals sanitaris estan realitzant durant la situació d'emergència sanitària.
Tots en família
El reconeixement als sanitaris no entén d'edats ni de sexes i són molts els balcons on es poden veure tots els membres de la família agraint la feina als metges i les infermeres.
Reconeixement sigui des del pis que sigui
Ja sigui sol o acompanyat, des d'una planta baixa o des d'un sobreàtic, la gent surt a homenatjar els professionals encara que alguns veïns no comparteixin la iniciativa.
Una mica d'alegria des de casa
El moment dels aplaudiments a les 20 hores, tot i que cada dia comencen uns dos minuts abans de l'hora, és per a alguns un moment d'alegria i somriures durant el confinament.
Un veÏnatge unit per una bona causa
Des de les finestres s'observa com els veïns s'uneixen i dediquen aplaudiments, xiulades d'ànim i missatges de suport a tots els professionals sanitaris que treballen aquests dies.
Els agraïments arriben a la porta de l'hospital
Els cossos de policia, bombers i agents de circulació es van apropar fins a la porta del servei d'urgències de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell per agrair, amb sirenes incloses, la tasca que aquests dies està realitzant el personal sanitari.
Serveis mínims i estones d'espera
L'entrada en funcionament dels serveis mínims a activitats com la de Correos ha provocat que es facin llargues cues i que tothom hagi de mantenir la distància.
Sortides al supermercat
Els passejos s'han acabat durant la quarantena i els carrers estan buits. La població només pot sortir al carrer per anar a comprar i abastir-se d'aliments.
La seguretat per sobre de tot
La protecció és un element clau per evitar els contagis per la Covid-19. El personal de la Creu Roja va completament equipat per atendre qualsevol persona cada vegada que han de fer un servei.